Lisanne Spaander in Top2000 is voorbeeld van het thema HOOP 

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read

OUD-BEIJERLAND – In de Top2000 dienst op zondag 17 december a.s. vertelt Lisanne Spaander haar verhaal van HOOP tijdens haar ziekte botkanker. Dit is nog actueler geworden sinds recent is geconstateerd dat de botkanker terug is; ze heeft net haar eerste chemokuur gehad, maar put HOOP uit de liedjes die ze zingt. De dienst begint om 19.00 uur in De Open Hof te Oud-Beijerland. De muzikale invulling van de liturgie wordt bepaald door Top2000 muziek. Lisanne zal o.a. ook haar lied Vechtersbaas zingen. 

Wie is Lisanne Spaander 

Lisanne (nu 19 jaar) vertelt: “Op 7 oktober 2014 kreeg ik verschrikkelijke nieuws te horen. Ik heb botkanker, het Ewings sarcoom. Ik heb een kwaadaardige tumor van 12 bij 12 cm. Je weet niet wat je overkomt. Je hebt geen tijd om na te denken want je komt gelijk in een sneltrein terecht van onderzoeken en niet veel later begon de chemo. Ik gun dit niemand, ook mezelf niet. Ik vind het moeilijk om iedere keer te vertellen over wat ik meemaak, daarom kwam ik met het idee om er een liedje over te schrijven en zingen. Dit liedje heeft me heel erg geholpen om het ziek zijn een plekje te geven. Ik hoop ook heel erg dat mijn liedje andere kinderen die ziek zijn kan helpen, doordat ze zichzelf erin zullen herkennen. De belangrijkste boodschap uit mijn liedje is: wees DE VECHTERSBAAS! en geef nooit op.”

Lisanne nam een videoclip op bij de Liedjesfabriek. Ze werd verrast in de Staatsloterijshow Puur Geluk en haar grote droom kwam uit: “Vechtersbaas” zingen met een groot orkest. Dat was nog niet alles. Marco Borsato was zo onder de indruk van Lisannes verhaal, haar stem en haar kracht. Hij verraste haar en zo mocht ze in 2016 optreden in de show van Marco Symphonica in Rosso in de Ziggo Dome.

Na een heftige strijd was Lisanne ‘schoon’; haar haren begonnen weer te groeien en ze ging verder met liedjes schrijven en zingen. Ze geeft huiskamerconcerten, vertelt haar verhaal en is een groot voorbeeld voor veel kinderen en volwassenen om de HOOP nooit op te geven.

Binnen de Stichting Roparun en bij vele Roparunteams is Lisanne geen onbekende meer; ze heeft op diverse teambijeenkomsten gezongen en ook tijdens de doorkomst in 2017 in Oud-Beijerland heeft ze diverse optredens verzorgd.

Enige tijd geleden ging Lisanne voor een reguliere controle en er lichtte een klein plekje op. Na diverse onderzoeken kwam de diagnose: de botkanker is terug. Ze gaat weer een behandeltraject in; op 1 december startte haar eerste vijfdaagse chemokuur. Ondanks dit

blijft Lisanne zingen en haar verhaal vertellen. Dat komt ze dus ook doen toen tijdens de Top2000 dienst in De Open Hof, in Oud-Beijerland.

Hoop doet leven 

Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 100.000 mensen kanker. Deze ziekte heeft daarmee hart- en vaatziekten van de eerste plaats verdrongen als belangrijkste doodsoorzaak. Als iemand de diagnose te horen krijgt staat zijn leven, maar ook die van zijn naasten, even stil. Het goede nieuws is dat meer dan 50% van alle nieuwe patiënten de ziekte overleeft, dat wil zeggen ze blijven langer dan 10 jaar in leven na de diagnose. Dit wordt mede veroorzaakt door de toenemende therapeutische mogelijkheden, waaronder de vele nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen. Op dit moment zijn de patiënten er echter de dupe van dat er eerst onderhandeld moet worden over de vergoeding van deze geneesmiddelen. Als er een meerwaarde is van een nieuwe behandeling, dan wil je die hebben. Het gaat hier vooral over patiënten met een relatief slechte prognose; deze nieuwe middelen moeten gezien worden als een strohalm om aan vast te grijpen. Dit geeft de patiënten en hun naasten (nieuwe) hoop. Deze hoop geeft energie die broodnodig is om nieuwe behandelingen aan te kunnen, maar ook om een toekomstperspectief te hebben.

Deze dienst, waarin de hoop centraal staat, is daarom mede ook bedoeld voor iedereen die zelf of in zijn of haar omgeving te maken heeft (gehad) met zorgen, wanhoop, verdriet, verlies enz.

Top2000 dienst 

Na het grote succes van vorig jaar, dit jaar dus voor tweede keer in Oud-Beijerland, in de Protestantse Gemeente te Oud-Beijerland, De Open Hof, W. van Vlietstraat 2a. Ds. Lyonne Verschoor gaat voor in deze dienst die begint om 19.00 uur.

Naast Lisanne is er een band bestaande uit drie jongeren die akoestische muziek speelt en met wie er samen liedjes gezongen zal worden. Liedjes die op het programma staan zijn: ‘Window of Hope’ van Oleta Adams via YouTube kijken we naar het Kyrie van Herman van Veen, ‘Het wordt beter’ van Bløf, ‘Zing, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffey, ‘Pak maar mijn hand’ van Nick en Simon’, enz.

Zondag na de kerkdienst van 10.00 uur zijn er toegangskaarten te koop, evenals consumptiebonnen voor het Top2000 Café na afloop van de dienst. Kaarten zijn ook te reserveren via [email protected]. Een toegangskaart kost € 2,= en een consumptiebon € 1,=.

Wees er dus snel bij! Als er nog kaarten over zijn, dan kunnen deze nog voorafgaand aan de dienst bij de ingang gekocht worden.

Iedereen is van harte welkom op zondag 17 december in De Open Hof, W. van Vlietstraat 2a te Oud-Beijerland. De dienst begint om 19.00 uur en de deuren staan vanaf 18.30 uur open.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren