Meer aandacht voor potentieel monumentale bomen in 2018

0
185

HOEKSCHE WAARD – Aan einde van elk jaar blikt de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior altijd even terug en vooruit richting het nieuwe jaar. En 2017 vormde daarop geen uitzondering. Het was wat betreft bomen en boombeheer een jaar met ups en downs. Positief was in elk geval dat voor het eerst sinds vele jaren bijna alle gemeenten in de Hoeksche Waard weer meededen met de Nationale Boomfeestdag.

Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior hoopt uiteraard dat dit in 2018 niet anders zal zijn. Minder goed nieuws was er in 2017 ook. Bij de meeste nieuwbouwprojecten verdwenen meer bomen dan dat er later voor terugkwamen en voor de beeldbepalende, vooroorlogse iepen was het opnieuw een heel slecht jaar. Niet alleen verdwenen er weer een stuk of tien, de verantwoordelijke boombeheerders

lieten ze ook nog eens lang nadat was doorgegeven dat er zieke en/of dode iepen langs dijken of wegen stonden ‘gewoon’ staan. Het positieve nieuws kwam vooral voor rekening van particulieren. Ook in 2017 wisselden weer enkele monumentale bomen van eigenaar, maar gelukkig bleken de nieuwe eigenaren zonder uitzondering blij met zo’n monumentale oude reus in hun voor- of achtertuin. Bij de Nationale Boomfeestdag, die in 2017 haar 60 jarig jubileum vierde was Strijen trouwens opnieuw de regio gemeente die de meeste bomen (20 stuks) heeft aangeplant dit jaar.

Toekomstige monumentale bomen

‘Regeren is vooruitzien’, luidt een oud gezegde en bij boombescherming is dat feitelijk niet anders. Al die unieke oude bomen, soms meer dan 150 jaar oud, waar wij nu nog van kunnen genieten staan nog overeind mede dankzij de goede zorgen van onze voorouders. Generaties eigenaren lieten zulke bomen bij hun huis of boerderij staan en zorgden er in de meeste gevallen ook nog voor dat ze goed werden onderhouden. Maar toch zullen er af en toe door ziekte en simpelweg doordat deze bomen ooit doodgaan monumentale bomen verdwijnen uit het landschap. Er staan echter voldoende potentiĆ«le opvolgers en in 2018 zal de regionale bomenwerkgroep extra zijn best gaan doen om deze in kaart te brengen en om ervoor te zorgen dat dit soort bomen alvast de nodige bescherming krijgen. Hopelijk kunnen dergelijke bomen voorbescherming krijgen en als ze nog niet op de gemeentelijke bomenlijsten staan moet dat liefst zo snel mogelijk gebeuren. En ook in 2018 hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ weer dankbaar gebruik te kunnen maken van de tips die nog steeds vaak door bewoners van de Hoeksche Waard worden doorgegeven.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.