Scholengemeenschap de Willem van Oranje breidt zonnepanelendak uit en haalt straks helft van elektriciteitsverbruik uit groene energie

185

OUD-BEIJERLAND – CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland breidt haar duurzame dak flink uit met nog eens 308 zonnepanelen. Daarmee komt het totaal aantal panelen op 761, voldoende om de helft van het elektriciteitsverbruik in dit gebouw met groene stroom te ‘betalen’. Ook voor de mavo-vestiging in Poortwijk is het voornemen zonnepanelen te plaatsen.

De ruim 450 zonnepanelen die in de zomer van 2016 op De Willem zijn geplaatst, hebben een gemiddelde jaaropbrengst van 100.000 KWh. Dat wordt gebruikt voor dertig procent van het elektriciteitsverbruik in het schoolgebouw. Met de uitbreiding van nog eens 308 panelen kan de helft van het verbruik uit groene stroom worden gehaald. De extra panelen komen op de uitbouw aan de oostzijde van het schoolgebouw en op de sporthal.
De uitbreiding van het aantal panelen is een logische stap, volgens André van Herk, directeur stafbureau van CSG Willem van Oranje. ,,Het systeem werkt. Na plaatsing van de eerste serie wil je weten of het aan de verwachtingen voldoen. Dat is het geval, vandaar dat er subsidie is aangevraagd voor de andere daken,’’ zegt Van Herk. De nieuwe panelen worden komen zomer geplaatst, als de school gesloten is.

Ook voor het dak van de mavo-locatie Poortwijk van CSG Willem van Oranje is er het plan om zonnepanelen te plaatsen. Dat gebeurt in publiek-private samenwerking met de gemeente Oud-Beijerland die de naastgelegen sporthal Carla de Liefde beheert. Voor dit plan loopt de subsidieaanvraag nog.

Op verschillende manieren wordt op De Willem duurzaam gewerkt. De afgelopen jaren heeft de scholengemeenschap het energieverbruik in het hoofdgebouw al met 15 procent weten te verminderen door duurzame investeringen, zoals LED-verlichting op de gangen en in de lokalen. Speciale papierbakken van afvalbox.nl maken het mogelijk om papier apart in te zamelen, zodat het niet in de afvalcontainer verdwijnt.

De zonnepanelen worden geplaatst door Van Rennes Elektrotechniek & Installatietechniek uit Klaaswaal. Het bedrijf heeft ook de eerste serie geplaatst op het dak van De Willem.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.