Kom alles te weten over vismigratie en bezoek de Haringvlietsluizen op 20 april

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Kom alles te weten over vismigratie en bezoek de Haringvlietsluizen. Op 20 april 2018 nemen Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland deel aan de wereldvismigratiedag. Op deze dag is het kantoor van Rijkswaterstaat in Stellendam open. Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat organiseren dan van 10.00 uur tot 16.00 uur allerlei activiteiten, zoals een informatiemarkt en een gratis rondleiding in de Haringvlietdam.

Medewerkers van Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat vertellen over de verwachte positieve resultaten van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. De aanleg van de Haringvlietdam had grote gevolgen voor de natuur: het overgangsgebied, waarin zee en rivier geleidelijk samenkwamen, veranderde in 1970 opeens in een harde scheiding tussen zoet en zout water en trekvissen konden niet meer door de sluizen. De zalm en forel trekken bijvoorbeeld van zout naar zoet water om daar hun eitjes te leggen. Door de sluizen op een kier te zetten, kunnen de trekvissen de Haringvlietsluizen weer stroom op- en afwaarts passeren. Hiermee komt de hoogwaterbescherming niet in gevaar.

Programma wereldvismigratiedag 20 april 2018

Het programma ziet er als volgt uit: 

  • Informatiemarkt Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat vertellen bezoekers alles over vismigratie en het belang hiervan. In het gebouw van Rijkswaterstaat op Stellendam bent u van harte welkom op de een informatiemarkt;
  • Excursie Haringvlietdam Daarnaast kunt u gratis deelnemen aan een excursie in de Haringvlietdam. Deze excursie duurt ongeveer 45 minuten en vindt ieder uur plaats. U kunt zich alleen op de dag zelf en op locatie voor deze excursie inschrijven. Wees op tijd, want vol = vol.

De locatie is Rijkswaterstaat Stellendam, Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam

Meer informatie

Bekijk ook de pagina Haringvlietsluizen op een kier en de pagina Werelvismigratiedag op 21 april 2018 in Enkhuizen voor meer informatie of bel de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800 – 8002 (gratis).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.