‘Lang Leve Thuis’ is er voor u, zodat u zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen!

168

HOEKSCHE WAARD – Op 1 november 2017 is de mooie campagne ‘Lang Leve Thuis’ van start gegaan in de Hoeksche Waard. Een initiatief om bewustwording te creëren over de mogelijkheden van het langer thuis wonen.


Het belang van de campagne
Het klinkt logisch dat iemand er zelf voor verantwoordelijk is dat de woning waarin wordt gewoond passend is. Men kiest een woning die past bij het budget en de levensfase. Zo kiest een student voor een studentenkamer en gaat hij geen villa huren. Dat past niet. Maar wat nu als uw levensbehoeften veranderen en er niet zomaar een geschikte woning te verkrijgen is? Dan moet u zorgen dat de woning waar u nu verblijft op tijd aangepast is aan de veranderende levensbehoeften, toch? Verstandig is om dat beetje bij beetje door de jaren heen te doen, zodat u niet in één keer uw woning hoeft te verbouwen. Dat klinkt logisch, maar toch blijkt dat de campagne Lang Leve Thuis nodig is om deze boodschap te herhalen.

En voor veel mensen is langer zelfstandig thuis blijven wonen een gewenste ontwikkeling. Het is voor hen een prettig idee om in hun eigen vertrouwde omgeving oud te kunnen worden. De eigen woning is vol herinneringen, vertrouwde geluiden, geuren, men kent er de weg en voelt zich er veilig. Ook de omgeving is bekend en vertrouwd. Langer thuis blijven wonen is om die reden een gegeven waar niemand meer om heen kan.

Een woning is geschikt om oud in te worden als deze ‘levensloopbestendig’ is, of kan worden gemaakt. Veel mensen zijn zich nog niet voldoende bewust van de voorbereiding die hiervoor nodig is, terwijl de verantwoordelijkheid daarvoor steeds meer bij de burger zelf ligt of komt te liggen. Daarom is in de Hoeksche Waard de campagne gestart – bewoners aan het denken zetten over het wonen in de toekomst. 


Hoe ziet de campagne eruit?
Tijdens de campagne worden verhalen verteld door bewoners van de Hoeksche Waard. Op inspirerende wijze vertellen zij over hun ervaringen op het gebied van levensloopbestendig wonen. De wens is dat deze verhalen de lezer aan het denken zet over de eigen woonsituatie. Deze verhalen zijn terug te vinden in een folder met heel veel voorbeelden en praktische tips. De folder is verkrijgbaar bij o.a. gemeentehuizen. Op de website www.langlevethuis.info is alle informatie, tips en inspiratie terug te vinden. De folder is ook via de website te downloaden en er is een eigen Facebookpagina ‘Lang Leve Thuis in de Hoeksche Waard’. Daarop worden inspirerende verhalen, tips en leuke nieuwtjes geplaatst. Sinds kort wordt de mogelijkheid geboden een gratis woningscan aan te vragen. Dat is een adviesgesprek, waarbij een deskundige vrijwilliger van Lang Leve Thuis samen met de bewoners nadenkt over de mogelijkheden van de woning. De woonadviseur geeft gratis een op maat gemaakt advies, waarmee de aanvragers concreet weten waar ze aan toe zijn en welke stappen ze kunnen zetten. Het verplicht tot niets maar geeft bijna altijd stof tot nadenken. Verder zijn de woonadviseurs de komende maanden op markten en beurzen in de regio aanwezig. In de agenda op de website wordt aangegeven op welke bijeenkomsten de woonadviseurs te vinden zijn. Bij die bijeenkomsten is er de mogelijkheid met hen in gesprek te gaan en persoonlijke vragen te stellen. U kunt de woningscan aanvragen per telefoon of via de website. 

Een leuke actie!
In april en mei is er een leuke actie. De eerste 15 aanvragers van een gratis woningscan ontvangen een oriëntatielamp voor in de hal of overloop. Een kleinigheidje laat zien hoe eenvoudig sommige oplossingen kunnen zijn.

Vraag nu via de website www.langlevethuis.info de woningscan aan of bel naar 088 – 730 8900. En volg ‘Lang Leve Thuis in de Hoeksche Waard’ op Facebook voor leuke tips! 

Oproep:
Onze woonadviseurs komen graag in contact met de doelgroep. Organiseert u een bijeenkomst of activiteit voor ‘jonge ouderen’ (50-70 jaar), dan zijn ze daar graag bij aanwezig om uitleg te geven over levensloopbestendig wonen. U kunt de adviseurs uitnodigen via [email protected].


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.