Even binnenkijken in eerste regionale, energie neutrale woningen in de Hoeksche Waard

952

HOEKSCHE WAARD – Energie neutraal wonen is de toekomst en uiteraard maakt ook HW Wonen nadrukkelijk werk van deze nieuwe vorm van wonen. Inmiddels is er in Oud-Beijerland al een eerste nieuwbouwproject gerealiseerd met dergelijke energie neutrale woningen. Donderdag 3 mei werd er een uitgebreide toelichting gegeven door ondermeer HW Wonen, aannemer Kroon & De Koning en Klimaatgarant (verantwoordelijk voor de installatietechniek), op wat de voordelen zijn van energie neutraal wonen.

Nederland heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen wordt het energieverbruik bij een gemiddeld verbruik teruggebracht tot nul. De tien recent aan de Kloosring in Oud-Beijerland opgeleverde woningen voldoen hier nu reeds aan. Ook Dave van Hal en Roos Bleij, de toekomstige bewoners van Kloosring nummer 47 waren aanwezig. Zij hebben als starters bewust voor een zogenaamde N.O.M.-woning gekozen. (N.O.M. staat feitelijk voor ‘Nul op de Meter-woning’.) Bij een energie neutrale woning, of een N.O.M.-woning gebruikt een woning evenveel energie als hij produceert. Nog maar enkele jaren geleden (2015) waren er slechts

enkele honderden van dit soort huizen in Nederland, maar anno 2018 omarmen ook steeds meer woningcorporaties dit milieuvriendelijke concept. Richard Reedijk van HW Wonen: ‘Dit zijn de eerste N.O.M.-woningen in de Hoeksche Waard. In de toekomst gaan dergelijke huizen overigens de standaard worden en HW Wonen wil nu al inspelen op de nieuwe regelgeving, want na 2020 moeten alle nieuw te bouwen woningen energie neutraal zijn.’

Comfortabel wonen in een N.O.M.-woning

Een energieneutrale woning is heel comfortabel als je er goed mee omgaat. Het vraagt waarschijnlijk wel een iets ander gedrag dan men gewend was. Zo is bij een lage temperatuurverwarming een constante temperatuur belangrijk. Men hoeft de thermostaat ’s nachts, of als men op vakantie gaat, niet lager te zetten. Ramen open zetten om te ventileren hoeft niet. Het is zelfs af te raden in dit soort woningen, omdat je daarmee het ventilatiesysteem stoort. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed weet hoe je in het huis moet wonen. Regelmatig het energieverbruik meten is ook belangrijk. Een fijn huis dat geen of bijzonder lage energiekosten heeft, dat krijg je als huurder of koper met een energie neutrale woning. In deze N.O.M.-woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Dit alles realiseert men ondermeer dankzij een circulatiesysteem, een zogenaamde warmtepomp, die bij de woningen aan de Kloosring 120 meter diep de grond in gaat, uiteraard zonnepanelen, ‘triple’ glas en een perfecte isolatie. Mooi detail is dat bij deze nieuwbouwwoningen de zonnepanelen zijn ‘geïntegreerd’ met de dakpannen en er dus niet bovenop zijn gemonteerd. Er is in deze tien sociale N.O.M. huurwoningen uiteraard ook geen gas meer aanwezig. De nu aan de Kloosring door HW Wonen gerealiseerde woningen markeren feitelijk de overgang naar de toekomstige vorm van nieuwbouw in de Hoeksche Waard.

Foto’s Arie Pieters / HW Wonen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.