Egmontgemeenten herdenken onthoofding Lamoraal op 5 juni

0
469

Op 5 juni 1568 werd één van de belangrijkste edellieden uit de Nederlanden, Lamoraal graaf van Egmont tezamen met Philips de Montmorency, graaf van Horn op de Grote Markt in Brussel op last van de Spaanse koning Filips II onthoofd. Hun dood zou indirect aanleiding zijn tot het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog. Het tragische lot van Lamoraal van Egmont was voor Goethe de aanleiding om er een treurspel over te schrijven. Ludwig von Beethoven componeerde er later de muziek bij en zijn wereldberoemde Ouverture Egmontwordt nog regelmatig wereldwijd uitgevoerd.

Omdat het dit jaar precies 450 jaar geleden is dat deze graven zijn onthoofd, wordt in drie  Egmontgemeenten, Bergen NH, Oud-Beijerland en Zottegem, op 5 juni `s avonds om 20 uureen krans gelegd bij de respectievelijke standbeelden en de plaquette.

Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen NH)

Naast het restanten van het stamslot van de Egmonts wordt Lamoraal van Egmont herdacht middels een requiem, die zal worden geleid door abt Gerard Mathijsen van de Abdij van Egmond. Deze herdenkingsmis vindt plaats in de historische Slotkapel (1431) te Egmond aan den Hoef en begint om 18.45u. Aansluitend zal een kranslegging plaatsvinden door burgemeester Hetty Hafkamp en de in mei/juni plaatsvervangend Ambassadeur van Spanje, de heer Fernando Fernandez Aguayo,bij het standbeeld van Lamoraal van Egmont, dat zich in de gracht van het familieslot bevindt. Het geheel zal worden begeleid door een gregoriaans koor van monniken.

 

Oud-Beijerland

Lamoraal van Egmont is van grote betekenis voor het dorp Oud-Beijerland. In 1557 is Lamoraal van Egmont begonnen om de polder van het latere Oud-Beijerland in te polderen. In 1559 heeft hij het dorp Oud-Beijerland gesticht en vernoemd naar zijn echtgenote Sabina van Beijeren.

Op de hoek Koninginneweg/Beneden Oostdijk is ter nagedachtenis van de stichter een plaquette met de beeltenis van Lamoraal van Egmont en zijn echtgenote Sabina van Beijeren.

Daar zal om 20.00 uur door de burgemeester van Oud-Beijerland mevrouw J. Hermans- Vloedbeld een krans worden gelegd namens het gemeentebestuur van Oud-Beijerland.

Het geheel zal muzikaal worden omlijst door muziekvereniging “de Bazuin”.

 

Zottegem (België)

In Zottegem worden Lamoraal graaf van Egmont en zijn echtgenote Sabina van Beijeren  geëxposeerd in de crypte onder de dekenale kerk. Het Kasteel van Egmont en twee (!) standbeelden voor de onfortuinlijke vormen de topstukken van het Zottegemse Egmontpatrimonium. .

Op de Markt zal om 20 uur een krans worden neer gelegd door burgemeester Jenne De Potter, na een toespraak door schepen van Toerisme en Citymarketing Kurt De Loor.. Het geheel wordt muzikaal omlijst.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.