Werkgevers en opleiders op zoek naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

0
550

HOEKSCHE WAARD – Met een onverstoorbare lach op zijn gezicht legt Nico van Horssen uit waar hij dringend naar op zoek is: “Goede chauffeurs, die bij ons hun ei kwijt kunnen tegen een eerlijk loon.“ Nico is één van de 28 werkgevers en vakgerichte opleiders op de ‘Leren Werkt’ markt van Werk & Inkomen Hoeksche Waard (WIHW). Nico en de andere organisaties zijn van de partij om in gesprek te gaan met de 190 aanwezige bijstandsgerechtigden.

Van vakgerichte opleiding naar werk

Op de markt zijn diverse kansrijke sectoren voor het vinden van een baan vertegenwoordigd. Naast de logistiek zijn dit elektro, dienstverlening, zorg, horeca, groen, onderwijs en de bouw. Zo is ook Irene Misster van Schildersvakopleiding Rotterdam aanwezig. Ze vertelt hoe het is om te werken met mensen uit de bijstand: “We hebben al drie mensen opgeleid en meteen geplaatst bij een bedrijf. Wat opvalt is hoe graag de mensen aan de slag willen. De inzet is er zeker en je ziet ze groeien. Dat is schitterend om te zien.” 

Leren en ontwikkelen voor een nieuwe kans
Het motto van de dag is dat niemand te oud is om te leren en zich te ontwikkelen voor een nieuwe kans op de arbeidsmarkt. Dit gaat alleen niet vanzelf als je een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Ivan Smitter van Stichting De Werkshop is gekomen om activeringstrajecten voor deze groep onder de aandacht te brengen. “We besteden veel aandacht aan wat mensen kunnen verwachten op de werkvloer, dat je oppas voor kinderen moet regelen en je huishouden op orde moet zijn. Dat soort zaken”, vertelt Smitter.

Dichterbij de arbeidsmarkt
Op het einde van de dag staan er veel namen van werkzoekenden op de contactformulieren die elke organisatie bij de start van de markt heeft ontvangen. De komende weken gaan de opleiders en werkgevers samen met WIHW vervolggesprekken met deze geïnteresseerden aan om tot een match te komen. De banenmarkt is één van de instrumenten die WIHW inzet om mensen uit de bijstand naar de arbeidsmarkt te begeleiden. De klantmanagers van WIHW bieden de werkzoekenden persoonlijke begeleiding om naar vermogen mee te doen op de arbeidsmarkt.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.