Duurzame kerk in Oud-Beijerland: De Open Hof heeft nu 90 zonnepanelen op het dak 

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

OUD-BEIJERLAND –  De Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland doet veel aan duurzaamheid. Vanaf zondag 8 oktober 2017 was dit ook daadwerkelijk zichtbaar. Wethouder Piet van Leenen onthulde toen na afloop van de kerkdienst het bordje “Wij zijn een GROENE KERK”. De Open Hof is in het afgelopen jaar weer duurzamer geworden door het plaatsen van 90 zonnepanelen op het dak van de kerk. 

Groene Kerk 

In het voorjaar van 2017 heeft De Open Hof zich aangesloten bij de GroeneKerkenactie. Dat is een actiemodel van Kerk in Actie en Tear. Dit houdt in dat je stap voor stap werkt aan een groenere geloofsgemeenschap. Een plek waar oog en aandacht is voor duurzaamheid, zorg voor de schepping, geven om de ander en samen aan de slag gaan met dat oude woord: rentmeesterschap. 

Op basis van het beleid van De Open Hof, datgene wat er al gedaan wordt en toekomstplannen die er zijn, kreeg De Open Hof in juli 2017 het predicaat “Wij zijn een GROENE KERK”. 

Zonnepanelen 

Na het behalen van het predicaat was een nieuwe doelstelling om in het voorjaar van 2018 zonnepanelen op het platte dak van De Open Hof te plaatsen, totaal 90 stuks. Deze zonnepanelen produceren jaarlijks bijna net zoveel elektriciteit als in het kerkgebouw wordt verbruikt. Het plaatsen van zonnepanelen op een kerkgebouw komt niet in aanmerking voor subsidie. Eind oktober 2017 startte De Open Hof de sponsoractie “Sponsor een zonnepaneel op De Open Hof”. 

Het resultaat is dat er 76 zonnepanelen gesponsord zijn door gemeenteleden en 5 door de diaconie. De laatste 9 zijn bekostigd door het College van Kerkrentmeesters. 

In de eerste drie weken van mei zijn de 90 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het was een heel gesjouw om de draagframes, ballasttegels en panelen op het dak te krijgen. Daarnaast moesten er vele meters kabels door het gebouw achter de plafons getrokken worden. Arie van Putten van Loodgietersbedrijf van Putten heeft dit alles aangebracht, samen met diverse gemeenteleden. Zowel Arie als zijn zoon Vincent en de gemeenteleden hebben zich hiervoor belangeloos ingezet. 

Op vrijdag 25 mei jl. was het zover dat de knop om kon en de zonnepanelen stroom gingen leveren. Binnenkort komt in de huiskamer nog een schermpje te hangen waarop te zien is hoe groot de productie is. 

Beleid 

Het beleid van De Protestantse Gemeente De Open Hof is dat zij zich geroepen weet om gastvrij en verantwoordelijk in de samenleving te staan. Ze wil midden in de samenleving staan en daar met zorgzaamheid en aandacht kerk zijn. 

Deze kernpunten betreffen in eerste instantie de relaties en omgang met mensen binnen en buiten de kerkgemeenschap. Maar aanvullend gaat het ook, vanuit de Bijbelse opdracht, om verantwoord om te gaan met en goed rentmeesterschap voor de Schepping die door God aan mensen is toevertrouwd. In haar leven en werken wil De Open Hof van harte oog hebben en zich inzetten voor duurzaamheid en vergroening. Deze opdracht ziet zij meegegeven worden vanuit de Bijbelse opdracht om verantwoord en zorgzaam om te gaan met de Schepping die door God aan mensen is toevertrouwd. 

Als duurzame geloofsgemeenschap wil De Open Hof een stimulerende en ondersteunende rol spelen naar haar leden toe en ook breder in de samenleving om haar heen. 

Wat doet De Open Hof al en wat zijn de toekomstplannen 

Al langere tijd gebruikt De Open Hof kartonnen bekertjes waaruit fairtrade koffie en thee wordt gedronken. Daarnaast wordt er voor het drukwerk FSC-papier gebruikt, maar dit drukwerk wordt wel zoveel mogelijk beperkt. De orde van dienst wordt bijvoorbeeld in een minimale oplage afgedrukt omdat deze ook via de beamer wordt vertoond en de weekbrief wordt zoveel mogelijk digitaal verzonden en dus ook in kleinere oplage afgedrukt. 

De diaconie ondersteunt op diverse manieren de voedselbank en heeft een deel van haar vermogen belegd in microkrediet via Oikocredit. In de toekomst zal er nog verder gewerkt worden om het elektriciteitsverbruik terug te brengen. Dit zal o.a. gebeuren door de huidige verlichting te vervangen door LED verlichting. 

Naast het uitvoeren van allerlei duurzaamheidsacties wordt ook gewerkt aan het bewustwordingsproces: als rentmeesters ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook nog veilig en plezierig op onze aarde kunnen leven. In het kader van duurzaamheid worden in het nieuwe seizoen enkele huiskameravonden georganiseerd. In november zal het onderwerp zijn “Duurzaamheid in de akkerbouw”. 

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.