Gymnasiumdagen op CSG Willem van Oranje

Speciaal programma met excursies, bekende gastspreker en Romeinse goochelaar

0
237

OUD-BEIJERLAND – De Klassieken staan van 13 t/m 15 juni 2018 centraal tijdens de Gymnasiumdagen op CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Drie dagen lang gaan de 160 leerlingen van gymnasium 1, 2 en 3 aan de slag met het thema ‘Leven langs de Limes, de Romeinen in de Lage Landen’. De resultaten van de Gymnasiumdagen presenteren de leerlingen vrijdag in een eigen museum.

De Gymnasiumdagen beginnen woensdag met excursies: de leerlingen uit jaar 1 en 2 gaan naar het Archeon in Alphen aan den Rijn, leerjaar 3 gaat naar het Thermenmuseum in Heerlen en de Romeinse Katakomben in Valkenburg. Voor donderdag staan creatieve thema-workshops op het programma, daarbij wordt samengewerkt met de kunstvakken.

Op vrijdag krijgen deze workshops een vervolg, houdt de bekende historicus en blogger Jona Lendering een lezing en verzorgt het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden twee workshops.

Aan het eind van de klassieke driedaagse presenteren de leerlingen in hun eigen museum wat zij hebben gemaakt. Bovendien is historisch entertainer Jannes de Goochelaar present met bijzondere trucs. Voor deze presentatie zijn ouders en verzorgers uitgenodigd. 

Het aantal leerlingen op het regulier gymnasium op CSG Willem van Oranje is de afgelopen jaren flink gestegen  Dat is mede te danken aan de invoering van het vak Latijn in de reguliere vwo-brugklassen. Dat leidt ertoe dat ruim de helft van de vwo-leerlingen aan het einde van de brugklas voor het gymnasium kiest. In de praktijk blijkt bovendien dat kennis van Latijn ook voordelen geeft bij andere vakken, met name de grammatica bij de vreemde talen en het vak Nederlands. Ook het interessante lesprogramma met cultuur-historische excursies draagt daaraan bij. De scholengemeenschap heeft al langer tweetalige gymnasiumklassen.

De Willem kiest er bewust voor de Gymnasiumdagen voor de drie leerjaren tegelijk te houden. ,,Dat zorgt voor mooie contacten tussen leerlingen. Het gymnasium is hard werken. Zeker als het even moeilijk gaat, is het fijn om van ouderejaars te horen hoe zij dat hebben opgelost,’’ geeft docent Arnoud Malenstein aan.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.