College Tour ‘De Stichters van de Beijerlanden’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De bovenzijde van deze kaart is het zuiden. - Uit het Nationaal Archief Den Haag via Museum Hoeksche Waard

HOEKSCHE WAARD – Museum Hoeksche Waard organiseert in samenwerking met de Historische Vereniging Oud-Beijerland een speciale excursie op vrijdag 31 augustus. Het belooft een interessant programma te worden, dat plaatsvindt op meerdere locaties.

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat Lamoraal van Egmont op de Grote Markt in Brussel onthoofd werd. Rondom dit feit vinden dit jaar allerlei activiteiten plaats zoals de expositie “Trouw beloofd, toch onthoofd” door de stichting Museum Het Oude Raadhuis aan de Waterstal in Oud-Beijerland. Ook presenteerde de vereniging onlangs het boek “Het Huis van Egmont en de Beijerlanden 1491-1619”. Auteur Jan Paul van der Spek heeft over de geschiedenis van de Beijerlanden en de betekenis van Lamoraal, Sabina en dochter Sabina veel nieuwe feiten gevonden. Zeker over de betekenis van Sabina van Egmont voor Nieuw-Beijerland. Daarnaast viert Museum Hoeksche Waard dit jaar haar 50-jarig bestaan met een expositie “4000 Jaar Hoeksche Waard”. In 50 vensters wordt de geschiedenis van het eiland verteld. Uiteraard ontbreekt ook in deze expositie de stichter van Oud-Beijerland niet.

Reden genoeg om de handen ineen te slaan en op vrijdag 31 augustus gezamenlijk aandacht te besteden aan deze historische gebeurtenissen. Een afwisselend programma met een interactieve lezing, rondleiding in de expositie in het Museum Hoeksche Waard in Heinenoord. Na de lunch verplaatsen we ons naar Oud-Beijerland. In de Dorpskerk komt de geschiedenis en de betekenis van Sabina van Egmont voor Oud-Beijerland voor het voetlicht en in het Oude Raadhuis richten we de schijnwerper op Lamoraal van Egmont en de graaf van Horn, die beiden een stempel hebben gedrukt op onze landelijke geschiedenis.

Deelname aan deze College Tour bedraagt € 25,00 inclusief lunch en een drankje. Vrienden van het Museum en houders van de Museumkaart betalen € 22,50. Deze dag is exclusief voor degenen die zich hiervoor aangemeld hebben via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/111-college-tour.

Het volledige programma, dat begint om 10.30 en wordt afgesloten rond 15.30 uur, en uitgebreide informatie is eveneens na te lezen op de evenementen agenda van www.museumhw.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren