Syrische kok uit Puttershoek kookt Nederlandse kost

0
912
Adel Nawfal aan het werk als vrijwilliger bij Pameijer in Oud-Beijerland

PUTTERSHOEK – Adel Nawfal (41) zwaaide voor zijn komst naar Nederland als chef-kok de scepter over de keuken in het Yafour Hotel & Resort in Damascus. Hij wil zijn carrière graag in Nederland voortzetten en krijgt daarbij hulp van Martin Lagendijk (69) van VluchtelingenWerk. Momenteel kookt de Syrische chef-kok ruim een jaar met veel plezier twee avonden per week als vrijwilliger bij Pameijer in Oud-Beijerland. Dolgraag wil hij de overstap maken naar een betaalde baan als (chef)kok in een restaurant of hotel in de buurt, zodat hij echt kan meedraaien in Nederland.

Adel Nawfal en zijn famillie

Kennismaking
 Martin en Adel (spreek uit als Adèl) leren elkaar kennen op 14 april 2016. Dat was de dag dat Adel de sleutel van zijn huis in Puttershoek kreeg. Alhoewel Adel blij is met zijn nieuwe huis, na zijn vlucht en verblijf in diverse AZC’s in Nederland sinds de zomer van 2015, is hij ook erg verdrietig omdat hij zijn vrouw Hanna en zijn twee zoontjes Majd en Ward erg mist. Zij zijn in Damascus achter gebleven, omdat vluchten vanuit Syrië naar Europa ontzettend gevaarlijk is en daarnaast heel veel geld (vaak duizenden euro’s) kost. Gelukkig lukt het Martin om – in samenwerking met andere instanties – het gezin in september 2017 in Puttershoek te herenigen.

Passie voor koken
In de tussentijd heeft Martin Adel goed leren kennen: “Adel heeft 15 jaar ervaring als kok, het is écht een kookgek. Hij is enorm gepassioneerd over zijn vak: zijn gerechten zijn een lust voor het oog en de maag. Heel graag wil hij zijn passie hier in Nederland voortzetten en verder ontwikkelen.” Via het netwerk van een andere vrijwilliger bij VluchtelingenWerk vindt hij ruim een jaar geleden een plek voor Adel als vrijwilliger in de keuken van een beschermde woonvorm van Pameijer in Oud-Beijerland, waar mensen met autisme en chronische psychische problemen wonen. Hier kookt hij twee avonden per week. “We bereiden het eten samen voor, zodat de bewoners ook leren koken. Ik voel me er heel erg thuis”,  zegt Adel enthousiast. “Op het menu staat vooral Nederlandse kost. De recepten haal ik gewoon van Google af. Eén keer per maand kook ik Syrisch voor de bewoners. Dat vinden ze erg leuk en lekker”. Met dit filmpje krijg je een impressie van Adels kookkunsten en hoe deze gewaardeerd worden. Ook vind je onderaan dit artikel het recept van een Syrische specialiteit van Adel: Kebab Hindi.

Aan de slag als betaalde kok
Adel wil dolgraag vanuit deze vrijwilligersjob de overstap gaan maken naar een betaalde baan als (chef)kok bij een restaurant of hotel hier in de buurt. Momenteel volgt hij een Nederlandse taalcursus om zijn Nederlands naar een hoger niveau te brengen. Ook start hij in september met een horeca-opleiding in samenwerking met de Sociale Dienst. “Hij komt er wel”,  sluit Martin af.

Kebab Hindi

Hoofdgerecht voor vier personen.

Bereiding 30 minuten.  

ingrediënten:

 • 500 g rundergehakt.

 • 1 el gehaktkruidenmix.

 • 4 uien (in reepjes)

 • 25 g boter

 • 1 rode paprika (inreepjes)

 • 1 kilo gehakte tomaten

 • 400 gr wite rijst

 • Zout en peper

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.

 • Gehakt vermengen met kruidenmix en kleine gehaktballetjes draaien.

 • Boter verhitten in braadpan en gehaktballetjes ca. 5 minuten bakken. 

 • Groente toevoegen en  ca. 5 minuten bakken.

 • Gehakte tomaten toevoegen en ca.3 minuten meeverwarmen.

 • Op smaak brengen met zout en peper.

-Schep gehaktballetjes en groenten in de ovenschaal.

-15 minuten in de oven.

 • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Eet smakelijk!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.