CDA: ‘Geef steun aan recreatief watergebruik’

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – De Binnenmaas in de Hoeksche Waard groeit in de zomer dicht met waterplanten. Dit beperkt recreatief varen, levert zwemgevaar op, en leidt tot afname van biodiversiteit. Het CDA wil daarom dat Waterschap Hollandse Delta prioriteit geeft aan  ‘maaien’, baggeren, en slimmer sturen van de waterstromen.

Recreatief mede gebruik

De Binnenmaas heeft een bloeiende watersport vereniging, die nationaal en internationaal aan de weg timmert. Het CDA wil dit soort recreatief watergebruik van onze plassen en rivieren stimuleren.

Een groot deel van het 160 hectare Binnenmaas wateroppervlak groeit in de periode juli-september dicht met waterplanten. Zeil- en roeiboten lopen vast, open water zwemmers raken verstrikt, en het mooie blauw-bruine ijsvogeltje wordt bedreigt door gebrek aan helder water om vis te vangen.

Oorzaak van de excessieve plantengroei is de ruime aanwezigheid van fosfaten en nitraten met name door rivierbemaling om het zoet water tijdens droge, hete zomers op peil te houden. Gebrek aan natuurlijke opruimers, woelende brasems eten veel waterplanten, en ondiep water door onvoldoende baggeren maken het probleem groter.

Actieplan

Het CDA ziet oplossingen in het jaarlijks ‘maaien’ van waterplanten, het slimmer sturen van de zoet waterstromen waarbij minder fosfaten en nitraten in de Binnenmaas terecht komen, en het plaatselijk baggeren. Het Waterschap moet hier prioriteit aan geven. Het CDA maakt zich ook sterk om waar nodig regelgeving aan te passen om diversiteit in vissoorten te beïnvloeden.

Daarnaast zijn er plannen voor een symposium medio mei 2019 met belanghebbenden, naast watersportvereniging zijn dit zwemclub, sportvisserij maar ook natuurbeheerorganisaties.

Naast de situatie in Binnenmaas wil het CDA inzicht in gevolgen van excessieve plantengroei in het Brielse Meer en het Waaltje bij Rijsoord.

Zeil- en roeiboten moeten deze zomer kunnen blijven varen!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren