Viering Internationale Vrouwendag wordt traditie in de Hoeksche Waard

0
410
Burgerraadslid Olga Guttenberg-Magno Bataglia organiseerde afgelopen vrijdag het eerste internationale vrouwen dagontbijt in de Hoeksche Waard

HOEKSCHE WAARD – De viering van de Internationale Vrouwendag moet ook in de Hoeksche Waard een traditie worden. Olga Bataglia, burgercommissielid voor de PvdA in de gemeente Hoeksche Waard, heeft het stellige voornemen ook volgend jaar een viering te organiseren.

Zij wordt daarin gesterkt door het succes van het ontbijt afgelopen vrijdag in lunchcafé Zonder Meer in Oud-Beijerland.  ,,Het was een prachtig moment en er waren deze eerste keer 25 vrouwen aanwezig bij het ontbijt. Volgend jaar zullen dat er 50 zijn’’, aldus Olga Bataglia, die financieel steun kreeg van haar partij.

,,Het enthousiasme van de vrouwen over het plezierige en inhoudelijke samenzijn was groot’’, vertelt Olga Bataglia. Er waren inhoudelijke inleidingen door Conny Verbaas (voorzitter van de Stichting Zonder Meer), Paulien Tanja (oud-wethouder van Strijen voor de PvdA en hoofd bedrijfsvoering Vastgoed Rotterdam) en Patricia Vonk (personeelsadviseur bij de Rabobank.

De vrouwen stonden tevens stil bij de ontstaansgeschiedenis van de Internationale Vrouwendag en bij het leven van drie feministische iconen uit de Nederlandse geschiedenis. De verdiensten van Aletta Jacobs (Sappemeeer, 1854) werden gememoreerd. Zij was aan het eind van de 19deeeuw de eerste vrouwelijke arts in Nederland en de beroemdste vertegenwoordiger van de eerste feministische golf.

Ook bij het leven van Suze Groeneweg (Strijensas, 1875) werd stilgestaan. Zij was als politica het eerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer voor de SDAP, wat later de PvdA werd. Corrie Tendeloo (Sumatra, 1897) zette zich namens de PvdA in voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Zij diende de naar haar genoemde motie in die tot doel had het ontslag van gehuwde vrouwen uit overheidsdienst af te schaffen. Wat een jaar na de indiening in 1955 is gelukt.

PvdA fractie Hoeksche Waard houdt spreekuur

Iedereen die vragen, suggesties, aan- of opmerkingen heeft, zijn verhalen wil delen of met raadsleden wil discussiëren over de Hoeksche Waard kan voortaan terecht op het spreekuur van de fractie van de PvdA.

Het eerste spreekuur is op woensdag 27 maart van 18.30 tot 19.30 uur in het gemeentehuis in Oud-Beijerland aan de W. van Vlietstraat 6. Aanmelden kan bij Piet Westdijk via [email protected]of Mark de Koning via [email protected].

Ook is het mogelijk een afspraak te maken op een ander moment, indien dat wenselijk is.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.