Herdenking bij het Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Terwijl de wind de laatste klanken van het Taptoe-signaal langzaam wegvoert, hullen de aanwezigen rond het monument ‘Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat in Oud-Beijerland zich in respectvol stilzwijgen. De twee minuten durende stilte wordt slechts onderbroken door de roep van een buizerd die, als ware het een vliegtuig, boven het monument rondcirkelt en het geklapper van de vlaggen. Altijd weer indrukwekkend, het moment waarop we, ieder met zijn of haar gedachten en herinneringen, twee minuten stil zijn en stilstaan, waarop we 120 tellen stille eer betuigen aan de Nederlandse en geallieerde vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen boven de Hoeksche Waard.

De tegenstelling kan niet groter zijn: terwijl de natuur uitbundig – zicht- en hoorbaar – het (nieuwe) leven viert, herdenken we hen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid verzamelen nabestaanden, gasten en genodigden zich in het nabij gelegen natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Onder begeleiding van de doedelzakspelers van The Seaforth Highlanders of Holland Pipes and Drums en The Colour Party van The Royal Canadian Legion Branch 005 arriveert het gezelschap even later bij het monument. Na het welkom door voorzitter Jan van Tol van stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ krijgt locoburgemeester Piet van Leenen van gemeente Hoeksche Waard het woord.

“Vandaag staan we in het bijzonder stil bij hen die hun strijd voor de vrede met de dood moesten bekopen. De talrijke vlaggen op het monument laten iets zien van de omvang en schaal van de Tweede Wereldoorlog. Het aantal slachtoffers was immens en het verdriet en leed onbeschrijfelijk”, aldus Piet van Leenen. “Ons past dankbaarheid en respect voor hen die hun leven gaven. Dankbaarheid ook voor onze vrijheid. Laten we ons hiervoor met elkaar blijvend inspannen.”

Onder muzikale begeleiding van het koperensemble van De Bazuin worden vervolgens kransen en bloemstukken gelegd. Namens het gemeentebestuur van gemeente Hoeksche Waard legt Piet van Leenen een krans.

Indruk maakt ook de (Engelstalige) toespraak van mr. Marshall, familie van een van de omgekomen geallieerde vliegers.

Aan het eind van de herdenkingsceremonie komt het verleden aanschouwelijk en indrukwekkend tot leven door de flypast van vijf historische vliegtuigen (Boeing Stearman en Tiger Moth uit eind jaren ‘30 en Piper uit 1944). Met de aansprekende klanken van ‘We’ll meet again’ van Vera Lyn wordt de plechtigheid afgesloten en gaat een ieder, vervuld met indrukken, zijn weg.

Foto en Tekst: Gemeente Hoeksche Waard


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren