Column: Lekker spelen in de natuur

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Kun jij je het nog herinneren van vroeger? Waren de leukste speelplekken niet juist díe plaatsen zonder volwassenen. Met veel ruimte, water en zand? Ja, ik weet het, wij groeiden op in een tijd zonder computer en mobiel. Er was weinig anders. En juist daarom! Daarom ga ik met mijn kinderen graag naar buiten. Want het liefst ravotten ze en gebruiken ze hun fantasie in de “echte” wereld.

Hoe viezer hoe beter

Ik kan het me nog zo goed herinneren, die eerste keer naar Tiengemeten. Het is alweer een aantal jaar geleden en mijn meiden waren nog klein. Op de pontnaar het eiland straalden ze al. We gingen op avontuur! Eenmaal aangekomen moesten ze wel even wennen. En bleven ze bij het vlotje varen en met de boomstam het water oversteken, wonderwel nog droog. Maar bij de modderglijbaan gingen de bikini’s aan. Met die blikken van “mag dat echt mamma?” klauterden en glibberden ze naar boven. Een berg en veel water, meer heb je niet nodig. Eerst nog voorzichtig om niet “te modderig” te worden, want dat hoort toch niet? Maar al snel maakten de meiden zo veel mogelijk vaart om compleet onder de modder weer naar boven te klauteren. Daarna een stukje verder, via een tweetal touwen over het water naar de overkant. Voor het juiste beeld: een touw voor de voeten en een touw voor de handen. Gierend van het lachen bungelden de meiden boven het water om er dan pardoes – en dus gewoon erg expres – in te vallen. Heerlijk, die pure lol die van hunkoppies afstraalt. Stiekem was ik wel een beetje jaloers dat ik geen kind meer ben.

Sta jij samen met je kind wel eens stil en laat je je verwonderen?

Ravotten en naar hartenlust buiten spelen tot ze vies worden kunnenkinderen natuurlijk ook dichtbij huis inspeeltuinof  op zwemstrand. Het gaat er niet alleen om wáár je bent, maar ook hoe je open staat voor de fantasiewereld van je kind en dat je deze stimuleert.In een klein park kun je je alleen al uren vermaken wanneer jejouw kind begeleidt langs zijn of haar ontdekkingen. Ja, dat betekent soms letterlijk stilstaan bij álles. Bekijk de wereld eens door de bril van je kind en ga je eens samen verwonderen. Ook je tuin is een mooi stukje natuur om in te verdwalen. Zie jij ook de spin die zijn web spint, een mier die druk aan het werk is en een bij die op zoek is naar nectar in jullie bloemen? Red samen met je kind een kevertje dat op zijn rug in het water is gevallen, luister samen eens goed naar het vogeltje in de bomen. Zin om te tekenen? Pak allebei een schetsblok en zoek iets uit om na te tekenen. De natuur maakt mooie dingen. Buiten beleef je samen de mooiste avonturen. Je zult je verbazen hoeveel rust de natuur ook joú geeft in onze hectische wereld 😉

Column door Denise Verwaard uit Oud-Beijerland van Duursamen

Meer info? Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kinderen/speelplekken/speelnatuur-tiengemeten| https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/speelplekken/speelnatuur-van-oerrr-in-s-graveland| Natuurspeeltuin de Oude Tol in Oud-Beijerland is sinds 29 mei geopend.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren