‘Alsof een grasmaaier over mijn uienperceel is gegaan’

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Uienboer Pieter met zijn uien
Het zijn vervelende tijden voor de 36-jarige uienboer Pieter Hagen uit Zuid-Beijerland. Zijn gewassen werden zaterdag verwoest door de hevige hagelbui en tot overmaat van ramp komt er nog een hittegolf aan. “Het lijkt net alsof een grasmaaier over het perceel is gegaan. Het is net een slagveld.”

Geen enkel stengeltje is meer heel en al het blad ligt naast de uien. “Ik hoop dat ik het nog kan telen, maar tegen deze extreme hagelbuien is niemand opgewassen”, zegt Hagen, die wel een hagelverzekering heeft.

“We zijn alleen tegen de kosten verzekerd. Niet voor de opbrengsten. Het is een kleine pleister op een heel grote wond”, vertelt Hagen.

Hoeveel Hagen krijgt uitbetaald, weet hij nog niet. Hij is niet de enige getroffen boer in de polder. “Er zijn hier boeren die voor tachtig tot negentig procent zijn getroffen”, zegt Hagen. De uienboer heeft zelf maar één getroffen perceel.

Ook de aardappelen van boer Henk Melissant zijn door de hagelbui verwoest. “De stengels zijn ‘bont en blauw’ geslagen, in dit geval wit. Er is weinig meer van over.”

Hittegolf

En alsof het al niet erg genoeg is, krijgt Nederland de komende dagen met een extreme hitte te maken. “Het lijkt wel alsof het ene extreme na het andere komt”, zegt Hagen.

Voor aardappelboer Melissant is de hittegolf niet per se een probleem: “Dit gewas is vatbaar voor veel ziektes. Door de hittegolf hopen we dat we minder last van ziektes hebben.”

Uienboer Hagen ziet het somber in. “Het is nog maar de vraag of deze ‘gewonde’ uiengewassen temperaturen van 35 graden of hoger overleven. De uien zijn bij lange na nog niet uitgegroeid. Ze hadden zeker nog anderhalve maand moeten staan. Het is afwachten.”

Bericht van onze mediapartner RTV Rijnmond


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.