Zo gaan de nieuwe kruisingen op de N489 er uit zien

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Kruispunt Reedijk: nieuwe situatie - Foto PZH

De provincie Zuid-Holland voert vanaf september 2019 groot onderhoud uit aan de N489. De voorbereidende werkzaamheden worden nu uitgevoerd.

Tijdens het groot onderhoud van de N489 worden onder andere 2 rotondes aangelegd, enkele andere kruisingen veiliger ingericht en wordt de parallelweg tussen de N488 en de Van Koetsveldlaan verbreed. Ook het fietspad langs de N489 wordt vernieuwd en verbreed. Op de kruisingen wordt openbare verlichting bijgeplaatst en de hele N489 krijgt nieuw (stiller) asfalt.

Ontwerpen nieuwe situaties N489

Groot onderhoud in 3 mijlpalen

Het groot onderhoud aan de N489 start vanaf 26 september 2019 en duurt naar verwachting tot medio 2021. De periode is opgedeeld in 3 mijlpalen. Tijdens elke mijlpaal worden de werkzaamheden in meerdere fases uitgevoerd. In de tabel hieronder leest u wanneer welke mijlpaal gereed is en uit welke fases de mijlpaal bestaat. Op deze pagina staat ook een kaart met de verschillende fases.

Mijlpalen en fases
MijlpaalFase
Mijlpaal 1 gereed eind 2019fase 1 tot en met 4
Mijlpaal 2 gereed eind 2020fase 5 tot en met 8
Mijlpaal 3 gereed eind 2021fase 9 en 10

Fasering voor mijlpaal 1

Mijlpaal 1 is eind 2019 gereed en wordt in 4 fases uitgevoerd. Hieronder staan de data van de werkzaamheden per fase aangegeven. Informatie over de overige fases van mijlpaal 2 en 3 volgt te zijner tijd.

Fases en data
FaseData
126 september tot en met 12 oktober 2019
214 oktober tot en met 26 oktober 2019 – 
328 oktober tot en met 16 november 2019
418 november tot en met 23 november 2019

Hinder door omleidingen fase 1 tot en met 4

Tijdens fase 1 tot en met 4 zijn meerdere weekend- en nachtafsluitingen nodig. Hieronder vindt u het document met informatie over de planning en omleidingsroutes per fase.

Informatieavond 3 september 2019

Op dinsdag 3 september 2019 heeft de provincie een informatieavond gehouden om omwonenden te informeren over werkzaamheden, de planning en afsluitingen. 

Voorbereidende werkzaamheden

De eerste voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Deze bestaan uit grondboringen, het verwijderen van een aantal dammen en parkeerplaatsen langs de N489. Ook worden bomen gekapt en hagen verwijderd op diverse plekken langs de N489. Dit is nodig om ruimte te maken voor de aanleg van rotondes, het verbreden van de weg en om kabels en leidingen te verleggen.

Bomenkap

Vanaf medio augustus wordt een deel van de bomen langs de weg gekapt. Niet alle bomen worden op hetzelfde moment gekapt. Dat komt door de fasering van het groot onderhoud en de grondverwerving op sommige plekken langs de N489. Als eerst worden de bomen tussen de parallelrijbaan en de hoofdrijbaan tussen Westmaas en de kruising met de N488 gekapt. Ook worden een paar bomen bij de Blauwe Steenweg, de Doesburgerweg en de Reedijk weggehaald. De bomen die wat langer kunnen blijven staan, worden later pas gekapt. Alle bomen die nu weg moeten, worden buiten het broedseizoen gekapt om broedende vogels niet te hinderen.

Bomencompensatie

Alle te kappen bomen en hagen zullen worden gecompenseerd met nieuwe aanplant. Deze nieuwe aanplant vindt plaats langs of nabij de N489 en is vastgelegd in een groenplan. Dit groenplan is afgestemd met diverse partijen uit de omgeving. De aanplant van de nieuwe bomen heeft deels al plaatsgevonden in voormalig gemeente Cromstrijen. Daar zijn 84 bomen herplant. De benodigde grond voor de bomencompensatie is al verworven.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren