Zoektocht naar oude leibomen in de Hoeksche Waard gaat verder

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Afb. Oude leilinden zijn niet bepaald woudreuzen, maar toch zijn ze vaak 100 jaar of ouder. En soms overleven ze zelfs de boerderij of het huisje wat er achter heeft gestaan. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior')

HOEKSCHE WAARD – De regionale Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior gaat dit najaar de speurtocht naar oude leibomen weer nieuw leven in blazen. Daarvoor gaat men ook zelf actief op zoek naar interessante oude leibomen in de regio, maar tips vanuit ‘het publiek’ zijn uiteraard welkom. Hoewel bepaald geen ‘woudreuzen’ zijn zulke leibomen toch vaak veel ouder dan men in eerste instantie misschien zou denken.

In 2013 is ‘Fraxinus Excelsior’ ook al eens op zoek gegaan en dat leverde flink wat interessante en bruikbare tips op. Ondermeer in Strijen (bij Steenplaats), in Schenkeldijk, Blaaksedijk, Cillaarshoek, Puttershoek en Sint Anthoniepolder ‘doken’ toen fraaie, oude leibomen op. (Vooral leilinden.) Verreweg het merendeel van deze bomen bleek ruim voor de Tweede Wereldoorlog te zijn aangeplant. En sommige bleken er zelfs al vanaf 1900/1910 te staan. Het gaat in dergelijke gevallen dus om bomen die tussen de 120-130 jaar oud zijn. Omdat er ook dit jaar weer nieuwe historische foto’s en informatie opdook heeft ‘Fraxinus Excelsior’ besloten om weer actief op zoek te gaan naar nog niet ontdekte oude leibomen en naar informatie over deze bomen. Oude leilinden kunnen vaak ook informatie verschaffen over de bebouwing, die vroeger op bepaalde locaties aanwezig was. Wie ergens langs een dijk b.v. één of meerdere eenzame leibomen aantreft, zou er gerust een weddenschap op af kunnen sluiten dat er ooit een huis, boerderij, of dijkboerderijtje achter de bomen heeft gestaan. Leibomen werden vroeger tenslotte met een functie aangeplant: Ze fungeerden als een soort natuurlijk zonnescherm.

Mysterie: straten vol met leibomen

Op enkele plaatsen, o.a. in Sint Anthoniepolder zijn zulke voorbeelden te vinden. De oude leiboom staat er dan nog, maar het huis of de boerderij is gesloopt. De afgelopen twee jaren kwamen echter ook hele oude foto’s boven water waarop te zien was dat bijna hele straten of stukken dijk vol stonden met leibomen. Het ging in alle gevallen om foto’s van tussen de 100 en 120 jaar oud. De leilinden op deze foto’s waren op het moment dat de foto werd gemaakt (rond 1900-1910) al behoorlijk op leeftijd: Rond de 50-60 jaar minimaal. De bomenwerkgroep wil nu ook uitzoeken wat hier speelde? Zeker voor 1900 fungeerden deze bomen als natuurlijk zonnescherm. Werden ze door de overheid daarom bewust in de omgeving van woningen aangeplant, in sommige straten en op stukken dijk? Tips/foto’s over oude Hoekshe Waardse leilinden/leibomen zijn weer welkom en kunnen weer worden doorgegeven via e-mailadres: [email protected] Een kleine digitale afb. van tussen de 100 kb en 1 mb is meestal voldoende om een goede indruk te krijgen van de bomen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren