Een lichtje op een (militair) oorlogsgraf; steekt u een kaarsje aan?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

“16 september 1944. Laat in de avond om ongeveer half 11 vertrekken van het vliegveld Witchford in Engeland 45 Avro-Lancaster bommenwerpers met als doel het bombarderen van het afweergeschut bij de Moerdijkbruggen. Tijdens het ronddraaien boven het doel komt de Avro-Lancaster, met als piloot F/Lt. Peter William Bickford, in botsing met een andere Avro-Lancaster. Beide toestellen vallen in stukken op de grond. Het toestel van Peter Bickford komt neer in de Mariapolder  nabij Strijen-Sas. Alle 7 bemanningsleden komen om. Peter, Douglas, Uriah, Peter, Donald, Arnold en Wilfred, rusten op de begraafplaats in Strijen.”


In de Hoeksche Waard bevinden zich 43 oorlogsgraven, 33 graven zijn militaire oorlogsgraven.

Wilt u op kerstavond bij 1 van de begraafplaatsen ook een lichtje aansteken?

Neem dan contact op met Ton Pouwe via e-mail [email protected] of telefoonnummer 14 0186 | 088 – 647 36 47. Ton zorgt voor de coördinatie en kan u verder informeren over deze activiteit. De lichtjes worden vermeld op de lichtjeskaart van de actie ‘lichtjes op oorlogsgraven’.


Lichtjes op oorlogsgraven in ‘s-Gravendeel door leerlingen de Bouwsteen

Kerstavond; honderden kerstnachtdiensten staan op het punt van beginnen en iedereen maakt zich op voor het Kerstfeest. Overal zijn lichtjes te zien: in bomen, aan gevels, in winkelstraten èn op oorlogsgraven! In de afgelopen vijf jaar is het initiatief ‘lichtjes op oorlogsgraven’ uitgegroeid tot een traditie in het hele land.

Op meer dan 330 begraafplaatsen worden op 24 december duizenden lichtjes geplaatst op de graven van (vaak jonge) soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
 
In ‘s-Gravendeel is dit initiatief opgepakt door dhr. Bé van der Hoek. 
In samenwerking met cbs De Bouwsteen zullen ook dit jaar weer lichtjes worden geplaatst op de oorlogsgraven. We hopen dat veel mensen gehoor willen geven aan de oproep om op kerstavond samen met leerlingen van de groepen 8 aanwezig te willen zijn bij dit bijzondere moment. Zeker nu we in deze maanden gedenken dat we 75 jaar geleden werden bevrijd!
 
Iedereen is van harte uitgenodigd om 24 december om 16.50 uur te verzamelen bij de ingang van de oude begraafplaats aan de Kerkstraat in ‘s-Gravendeel. Wethouder P. van Leenen zal daar een korte toespraak houden en vervolgens zullen de lichtjes geplaatst worden. Hierna zal er naar de nieuwe begraafplaats aan de Maasdamseweg gewandeld worden, waar dezelfde ceremonie gevolgd zal worden.
 
Op de site https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com is meer te lezen over dit initiatief en hoe e.e.a. is ontstaan.
 
Foto’s: W.Vergeer (lichtjes op oorlogsgraven 2018)

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren