Hoekschewaards Landschap koos voor de zachte aanpak bij het windpark Oude Maas en de kap van 1014 bomen

Redactie Hoeksch Nieuws
8 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Voor de aanleg van windpark Oude Maas worden dit jaar 1014 bomen gekapt. ”Doen jullie daar nog iets aan?” is een veel gestelde vraag aan Hoekschewaards Landschap . Het antwoord daarop is “ja en nee”. In dit artikel legt het Hoekschewaards Landschap uit wat de rol van het Hoekschewaards Landschap is bij de aanleg van het windpark en waarom HWL geen bezwaar heeft gemaakt tegen het windpark en het kappen van zoveel bomen.


Tunnelbos, Mollebos en Brugbos
Bij HWL-inventarisaties bleek het handig om delen van het bos een aparte naam te geven. Dat zijn het Tunnelbos, westelijk van de Heinenoordtunnel. Het Mollebos, oostelijk van de tunnel tot de waterpartij halverwege het bos en het Brugbos, tussen de waterpartij en de voormalige Barendrechtse brug. De waterpartij wordt het Mollewater genoemd en de open vlakte in het Mollebos heeft de naam Mollevlakte gekregen.

Het begin
Om de rol van HWL helder uit te leggen gaan we terug naar 2016, het jaar waarin het plan definitief vorm kreeg. Dat plan omvatte de bouw van vijf windmolens, twee ten westen van de A29 en drie oostelijk van de tunnel, waarvan één in het Mollebos, één in het Brugbos en één op de Buitenzomerlanden, tegen de Geertruida-Agathapolder aan. Om de verstoring en overlast voor omwonenden zo klein mogelijk te houden worden de molens zo dicht mogelijk tegen de Oude Maas geplaatst. Het bleek dat molen nummer 3 op de Mollevlakte was gesitueerd. De Mollevlakte is nu juist, qua natuur, het meest waardevolle gebied van het Buiten Zomenlandenbos. Bovendien is de Mollevlakte onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk, een zogenoemd NNN-gebied. Een bevestiging dus van de natuurwaarde.

Bezwaar en beroep versus overleg
In een planproces zijn er voor HWL grofweg twee mogelijkheden. Ageren tegen het plan via een reactie, zienswijze en vervolgens, zo dat noodzakelijk blijkt, bezwaar en eventueel beroep. Ook een mogelijkheid is via overleg in alle redelijkheid tot een aanvaardbaar compromis te komen.

HWL heeft een rijke ervaring met procedures tot aan de rechtbank of de Raad van State. We kunnen daarom een redelijk inschatting maken of een bezwaar- of beroepsprocedure kans op succes biedt. Voor het opstellen van een goed en kundig bezwaar of beroep is niet alleen een grondige kennis van het onderwerp vereist, maar ook van alle juridische aspecten. Wet- en regelgeving, mogelijke eerdere uitspraken van vergelijkbare zaken enz. Als je dat zonder (betaalde) jurist moet doen begin je eigenlijk al met een achterstand. Daarbij speelde mee dat de kans op succes bij een zaak tegen een windpark minimaal is, getuige eerdere uitspraken van de Raad van State. Dat bleek ook uit de uitspraak van de Raad van State in de beroepen tegen het bestemmingsplan (met de gemeente Barendrecht als een van de appellanten). Deze werden alle ongegrond bevonden.

Overleg met de initiatiefnemers
HWL heeft bij het Windpark Oude Maas dan ook gekozen voor het ‘zachte‘ proces. Via een brief naar het toenmalige college van de gemeente Binnenmaas over de aantasting van het NNN-gebied kwam HWL in gesprek met de initiatiefnemers, Renewable Energy Factory (REF) en Eneco. Met een excursie door het Zomerlanden Gorzenbos informeerden wij hen over de natuurwaarden van dit gebied. Ook de verantwoordelijke wethouder en raadsleden werden voor een excursie uitgenodigd. Lees verslag op  http://www.hwl.nl/#!detailnewspage/i3870/daar-waar-de-molens-komen-te-staanhwl-excursies-naar-de-buitenzomerlanden.html

Dat leidde ertoe dat de initiatiefnemers windmolen nr. 3 honderd meter verplaatsten tot buiten het NNN-gebied. Windmolen 4 en 5 moeten vervolgens ook worden verplaatst. Dat was winst, aanpassing van het projectplan. Daarnaast ontwierp HWL een compensatieplan voor het verhogen van de natuur- en recreatieve waarde van het Buiten Zomerlandenbos. Dit plan werd enthousiast geaccepteerd door initiatiefnemers. Ook winst, die zeer zeker niet zou zijn behaald door een beroepsprocedure. Het compensatieplan krijgt zijn beslag via een binnenkort te ondertekenen overeenkomst tussen REF, Eneco, grondeigenaar ASR en HWL.

Het natuurcompensatieplan
Het door HWL ontwikkelde compensatieplan bestaat uit:

  • Gedeeltelijk afgraven van de Mollevlakte, waardoor de ruigtevegetatie wordt tegengegaan en een moerasachtige vlakte ontstaat
  • Verhogen van het waterpeil in het in het Mollebos, waardoor een betere biotoop ontstaat voor flora en fauna die van vochtige grond houden
  • Een vogelkijkwand bij de Mollevlakte
  • Een oeverzwaluwenwand nabij de Oude Maas
  • Het onder getijdeninvloed brengen van de waterpartij tussen het Mollebos en het Brugbos
  • Verbetering van de wandelpaden


Met deze maatregelen verwachten we de natuur- en recreatieve waarde van het bos te verhogen.

De bomen
Voor het windmolenpark moeten 1014 bomen worden gekapt. Dat betreft de toegangsweg naar de windmolens 3 en 4, de locaties van de windmolens en de opstelplaatsen voor de bouwkraan en bouwmaterialen. De weg loopt vanaf de voormalige Barendrechtse brug door het bos naar de Heinenoordtunnel. Vervolgens door het Tunnelbos aan de westzijde naar windmolens 1 en 2 op Kooimansland. Er is een alternatieve route naar windmolen 3 onderzocht, via de parallelweg van de A29, waarbij de aantasting van het bos veel minder zou zijn, maar dit bleek vanwege het transport van de lange rotorbladen, niet mogelijk.

Het aantal bomen is door de initiatiefnemer REF, met medewerking van HWL bepaald. Daarvoor hebben REF en HWL de bomen binnen het gebied van de toegangsweg, de locaties van molen 3 en 4 en de opstelplaatsen geteld. Het betreft veelal dunne, dicht opeen staande wilgen- of essenstammen met hier en daar een forsere boom.

In de omgevingsvergunning voor het windpark is vastgelegd dat de initiatiefnemers de te kappen bomen compenseren. Er moeten dus 1014 nieuwe bomen worden geplant. Hiervoor is op het buitendijks gebied Kooimansland, tussen Heinenoord en het Zomerlanden Gorzenbos ongeveer 3 hectare beschikbaar (qua oppervlakte vergelijkbaar met een kleine 5 voetbalvelden). Hoe het bos er komt uit te zien is op dit moment nog niet bekend. HWL ziet graag een bos met natuurwaarde en een recreatieve medebestemming.

Tot slot
HWL is geen voorstander van een windpark op deze locatie. De ingreep in het bos is fors en de natuurbeleving in de nabijheid van de windmolens zal niet meer zijn als voorheen. Daar staat tegenover dat de natuur- en recreatieve waarden elders in het bos wordt verbeterd en er nieuw bos komt op een, voor de inwoners van Heinenoord, zeer gunstige locatie. Al met al heeft HWL gemeend om niet in verzet te gaan tegen het windpark en de kap van 1014 bomen maar, in overleg met de initiatiefnemers tot een redelijke vorm van compensatie te komen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren