Start graven natuurvriendelijke oevers Piershilsche Gat en Delta Hoeve

275
Het Piershilse Gat - Foto WSHD

Deze week is gestart met het graven van ongeveer 3,3 km aan natuurvriendelijke oevers langs het Piershilsche Gat en de West-Binnenhaven nabij Piershil in de gemeente Hoeksche Waard. Het is de verwachting dat de werkzaamheden eind maart zijn uitgevoerd.

Beter voor waterplanten en -dieren

Het waterschap ging hier aan het werk omdat er onvoldoende diversiteit aan waterplanten en te weinig waterdieren in het water leven. Dit heeftonder andere te maken met de hoeveelheid voedingsstoffen in het water, maar ook door de diepte van de sloot. Waterplanten kunnen zich dan niet goed ontwikkelen. Zij groeien vooral op de overgang tussen de droge oever en de waterbodem. Hoe vlakker de overgang, hoe meer groeimogelijkheden voor de waterplanten.

Waterdieren profiteren hier ook van omdat zij zich kunnen verschuilen in het groen. De oever wordt daarom flauw aflopend gegraven. Hierdoor kunnen er meer verschillende plantensoorten en waterdieren in het water leven én in grotere aantallen. Bijkomend voordeel is dat de watergang breder wordt waardoor bij extreme regen meer water kan worden opgevangen dan voorheen. 

Foto Google Maps
 

Europese regels voor waterkwaliteit

De natuurvriendelijke oever wordt aangelegd in het kader van de KRW (Kader Richtlijn Water). Dat zijn Europese afspraken om de waterkwaliteit te verbeteren. Alle overheden moeten zich houden aan deze afspraken. Voor de KRW voert Hollandse Delta regelmatig projecten uit. Meer over de KRW kun je hier lezen.

Het waterschap wil graag dat het water in alle sloten en singels schoon is. In een watergang met goede waterkwaliteit leven meer waterplanten en -dieren.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.