Video: 1969 De ontmanteling van de Barendrechtse Brug

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HEINENOORD – Jaren geleden kreeg Bas Romeijn een slechte kopie van een amateurfilm over ontmanteling van de brug en heeft toen geprobeerd om de originele opnamen vinden. Dat is hem nu gelukt. Hij heeft het materiaal hoogwaardig laten digitaliseren en daar een mooie film van gemaakt. Zoals gebruikelijk is die film nu te zien op onze site!

Bij de opening van de Heinenoordtunnel sprak minister Bakker van Verkeer:   “Het past ons bij deze gelegenheid een woord ter nagedachtenis te spreken van de Barendrechtse Brug. Niemand zal er hartzeer van hebben dat dit obstakel uit de Zeelandroute verdwijnt. Toch was het eigenlijk een geweldige brug, zo onmiskenbaar negentiende-eeuws, dat hier de werkelijkheid het beeld opriep van een oude gravure…., jammer dat de brug te groot is voor enig museum, anders hadden wij haar kunnen bewaren.”

Gelukkig kwam Piet den Boer, amateurfilmer uit Heinenoord op het idee om de ontmanteling van de brug op film vast te leggen. Daarom ging hij met zijn zoontjes Jaap en Peter de rivier op  om de majestueuze constructie vanaf het water te filmen. Aan hem danken we het dat we ook nú nog, het voormalige icoon van Barendrecht in volle glorie kunnen bekijken.

Op 22 juli 1969 begonnen de voorbereidingen voor de sloop,  en al op 24 juli werd de eerste overspanning al uitgevaren.

En ook op dát moment was Piet den Boer er met zijn camera er weer bij om dat spannende moment vast te leggen. Daarna keerde hij regelmatig terug om ook de verdere ontmanteling te filmen.

Bezoek voor meer info en andere films de website van Bas Romein


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren