Zesde eiland zomer festival ‘Terug naar Tiengemeten’ met DeWolff, Ruben Annink en Blackbird

Tot 1 april vroege vogel korting op weekendtickets

232

De zesde editie van het eiland-zomer-festival ‘Terug naar Tiengemeten’ biedt zaterdag 22 en zondag 23 augustus een afwisselende line-up met o.a. Ruben Annink, DeWolff, Blackbird en rapper Pjotr. Met de natuur als decor is het kleinste eilandfestival van ons land inmiddels een begrip voor wie in een zeer relaxte sfeer van hedendaagse muziek wil genieten.

De vijfde ‘Terug naar Tiengemeten’ vorig jaar was een jubileum onder tropische omstandigheden. De overdekte festivalweide tussen de bomen bleek een goed middel tegen de felle zon en wederom was de ongedwongen kleinschaligheid hét geheim van het succes. ,,Acts kunnen zich bij ons niet groter voordoen dan ze zijn. Ze staan niet ver weg op een enorm hoog podium. Je kunt ze bijna aanraken en dat zorgt – als de artiesten er tenminste niet bang voor zijn – eigenlijk meteen voor een goed contact en wisselwerking met het publiek”, aldus organisator Hans Oosterhof van Herberg Tiengemeten. Vanwege die ‘intieme formule’ maakt het Tiengemeten-festival ook naam onder popmuzikanten. ,,Men vindt het speciaal. Zo’n klein festival in de middle of nowhere.” Op Noorderslag nomineerden de artiesten het Tiengemeten-festival zelfs voor de Award ‘Beste Backstagemaaltijd 2019’, samen met vijf popclubs en één ander festival. ,,We hebben die prijs uiteindelijk niet gewonnen, maar het geeft wel aan dat onze gastvrijheid wordt gewaardeerd.”

Rocktrio

Zaterdagavond 22 augustus is het virtuoze rocktrio DeWolff de headliner. De bluesrockers uit Limburg traden als brugklassers al op in DWDD en hebben sindsdien in heel Europa naam gemaakt als ijzersterke liveband. Dit voorjaar ging het roer echter een beetje om. DeWolff zette de versterkers, het drumstel en het Hammondorgel aan de kant en namen een CD op met een jaren-tachtig-cassettedeck en drumsamples uit hetzelfde decennium. Deze zogenoemde ‘Tascam Tapes’ brengen soul en rock samen en leverden DeWolff ook een radiohit op: It Ain’t Easy’. Op Tiengemeten nemen ze overigens het Hammond-orgel en de versterkers wel gewoon mee.

Volkszanger

Een andere opvallende naam is Ruben Annink. De jongste deelnemer aan het tv-programma ‘Beste Zangers’ laveert tussen volksmuziek en nederpop. De een noemt hem een Hazes-icoon, de ander verwijst naar Acda & De Munnik. Feit is dat de 21-jarige ex-straatmuzikant inmiddels zijn eigen stijl en sound heeft gevonden met hits als ‘Eén op het leven’ en ‘Wie ze was.’ Annink sluit zondagavond het festival af.

Nederland, Amsterdam, 11-10-2018. Portret van Blackbird (Merel Koman). Foto: Andreas Terlaak

Daarvoor staat de hitmachine ‘Blackbird’ op het podium. Ook deze band heeft een volstrekt eigen geluid. Na de hits ‘The One’ en ‘Lost in the Middle’ overtuigde Blackbird eind 2019 definitief met het vrolijke en meeslepende ‘Tell Your Mama’.

Positieve rap

Terug naar Tiengemeten mag zich dan specifiek op bezoekers van 30 jaar en ouder richten, men biedt wel artiesten aan die nu in de picture staan. Dat geldt zeker voor de rapper Pjotr en voor Three Little Clouds.

Pjotr is lid van Snelle’s posse Lieve Jongens en staat in regel in het voorprogramma van Snelle. Net als zijn heel snel beroemd geworden vriend slaat Pjotr een brug tussen positieve hiphop en melodieuze Nederpop. Geen clichés over bitches, guns en dope. Wel over meisjes, geloof, hoop en liefde.

Het zootje ongeregeld van Three Little Clouds gaat voor een hitsige mix van hiphop, dance en disco. ,,Vorig jaar met ZEP & Friends bleek dance met band en zonder DJ enorm aan te slaan. Gelukkig hebben we nu weer een groovy-band die vette funk in een dancesaus doopt.”

De zaterdagavond wordt afgesloten met een andere feest- en dansband: Bazzookas. Frontzanger Bas Barnasconi (uit Strijen) stond twee jaar geleden onder beroerde weersomstandigheden ook met zijn band op het Tiengemeten-festival. De Bazzookas wisten het verkleumde publiek toen echter trefzeker in feeststemming te brengen. ,,Dat gaan ze nu weer doen, maar dan op een zwoele zomeravond”, aldus Oosterhof.

Bee and B

‘Terug naar Tiengemeten’ is weliswaar op zaterdag én zondag, maar overnachten op Tiengemeten is niet verplicht. Beide dagen varen er ieder uur boten heen en weer en uiteraard na afloop. Je kunt dus terug naar huis en zondag weer oversteken naar Tiengemeten voor de tweede festivaldag. En voor wie twee dagen te veel vindt: er zijn ook kaarten voor alleen zaterdag of zaterdag.

Wil je wel blijven kamperen, dan kan dat met je eigen tentje of je slaapt luxer in een mobiele ‘bed & breakfast’ met eigen kamers plus opgemaakt tweepersoonsbed, handdoeken, stroom/verlichting, usb-oplaadpunt en ruimte voor je bagage. Dit hotelletje op wielen komt uit België en zorgde vorig jaar voor tevreden gasten. Daarom is deze Bee and B (want zo heet ‘ie officieel) weer terug op Tiengemeten

Terug naar Tiengemeten heeft naam gemaakt als luxe en vooral ontspannen festival. Heel gemoedelijk en zonder keuzestress of wachtrijen omdat er per dag maximaal 500 bezoekers bij kunnen zijn. Er is bovendien luxe sanitair, een grotendeels overdekt festivalterrein, voldoende zitgelegenheid en gevarieerd eten. Een regiment foodtrucks bereidt allerlei lekkers uit verschillende landen en er staat een grote barbecue.

Line up 22 augustus : Door Visser, Vision of Johanna, Marnix Emanuel, Three Little Clouds, Pjotr, DeWolff, Bazzookas

Line up 23 augustus: Toffe Haan, Mell & Vintage Future, Old Salt, This is Lovski, Blackbird, Ruben Annink

Tot 1 april zijn de kaarten voor twee dagen festival extra aantrekkelijk geprijsd. Alles over de line-up, het festival, de camping en de tickets is te vinden op www.terugnaartiengemeten.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.