Rebels textiel, Historische onderkleding in Museum Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Hoeksche Waard – Keurslijf, corset of bustehouder: wie droeg wat en waarom? Op die vraag geeft Dirk-Jan List, directer van Museum Hoeksche Waard antwoord tijdens de Boekenweeklezing die de Bibliotheek Hoeksche Waard organiseert samen met de historische verenigingen en het Museum Hoeksche Waard. Op donderdag 12 maart in de boerderij Oost Leeuwensteijn te Heinenoord.

Een exemplaar van een bijzondere modebijlage van de krant De Hoeksche Waard uit 1903 – Het nieuwe Modeblad – bevat een advertentie voor de laatste modellen van bustehouders van de firma ‘A la taille Elegante’ in Amsterdam. Zij adverteerden met ‘Ruimst gesorteerd Corsettenmagazijn’ en ‘Specialiteit: Corsetten op maat.’

In de periode 1770-1970 droegen vrouwen, ook in de Hoeksche Waard, verschillende kledingstukken om het bovenlichaam de gewenste houding en vorm te geven. Halverwege de achttiende eeuw droegen vrouwen en jonge meisjes een strak onderlijf, verstevigd met baleinen. Dit is het keurslijf of rijglijf.

Elandia van Campen, de minderjarige dochter van de secretaris van Piershil liet omstreeks 1745 haar keurslijf aanmeten in Rotterdam bij Govert de Leur, meester keurslijfmaker. Gedurende de achttiende eeuw was het heel gebruikelijk dat ook jonge kinderen een keurslijf droegen.

Dirk-Jan List, directeur Museum Hoeksche Waard, geeft als aanloop naar de zomertentoonstelling een lezing over en presentatie met unieke keurslijven, korsetten en bh’s. In zijn verhaal komt onder meer naar voren hoe de reformbeweging ageerde tegen het strakke korset en een comfortabeler reformlijf of bh propageerde.

Donderdag 12 maart 19.30 – 21.30 uur in Museum Hoeksche Waard | Boerderij Oost Leeuwenstein | Dorpstraat 13 | 3274 BB te Heinenoord.

Graag vooraf aanmelden via www.debhw.nl onder het kopje actueel / agenda of via de website van het Museum www.museumhw.nl Toegang €10 (inclusief consumptie) leden van de Bibliotheek, historische verenigingen of vrienden van het museum krijgen € 2,50 korting.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren