Help Landgoed de Peerdegaerdt het nieuwe seizoen in tijdens NLdoet op 14 maart

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Strijen –  Op 14 maart 2020 gaan door heel Nederland duizenden mensen vrijwillig aan de slag voor Nederlandse initiatieven en goede doelen. Landgoed de Peerdegaerdt is zo’n initiatief tijdens NLdoet. Vrijwilligers gaan samen met verschillende deelnemers van de zorgboerderij en werknemers van het landgoed aan de slag om de moestuin en boomgaard op te knappen en klaar te stomen voor het voorjaar.

NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds. Zij willen vrijwilligers en sociale initiatieven een hart onder de riem steken door één keer per jaar de grootste landelijke vrijwilligersactie te organiseren. Voor Landgoed de Peerdegaerdt een uitgelezen kans om de laatste winterresten op te ruimen en het landgoed klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Alle hulp is welkom. Vrijwilligers die zich vooraf aanmelden krijgen tijdens deze dag een heerlijke plantaardige lunch aangeboden namens De Peerdegaerdt en het Oranje Fonds.

De ecologische moestuin
Afgelopen jaar hebben de deelnemers op de zorgboerderij hun handen uit de mouwen gestoken in de ecologische moestuin. Moestuinvrouw Agaath vertelt “in onze moestuin maken we geen gebruik van gif.  Dankzij de inrichting ontstaat een natuurlijk afweersysteem, waardoor groentes minder snel aangetast raken. Insecten spelen hierin een grote rol. We gebruiken geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen en smullen het hele jaar door van super gezonde groentes.”

Wat gaan vrijwilligers doen?
Tijdens NLdoet gaan vrijwilligers aan de slag in de moestuin en eeuwenoude boomgaard op Landgoed de Peerdegaerdt. Na een lange winter kunnen deze een opknapbeurt gebruiken. “De boomgaard is honderd jaar oud en wij willen deze graag in goede conditie houden. Daarom werken we samen met een hovenier die gespecialiseerd is in hoogstamfruitbomen” vertelt een vaste vrijwilliger van het landgoed. “Iedereen is van harte welkom om ons op 14 maart 2020 te komen helpen. De dag duurt van 10:00 – 16:00 uur. Tussendoor verzorgen wij een heerlijke lunch.” 

Zowel de boomgaard als de moestuin spelen een belangrijke educatierol in de Hoeksche Waard en de omliggende steden. De Provincie Zuid-Holland en de Groene Motor dragen hieraan bij.

Dieren en duurzaamheid
Voor het landgoed zijn dieren, duurzaamheid en natuur belangrijk. De Peerdegaerdt zet zich hiervoor in door lokaal onbespoten fruit en groentes te telen, dieren een tweede kans te bieden en op een zo duurzaam mogelijke manier te werken. Hierbij is ook oog voor sociale duurzaamheid door te werken met volwassenen en kinderen met een fysieke en mentale ondersteuningsvraag. Deelnemers op de zorgboerderij krijgen de kans om zich te ontwikkelen op sociaal, fysiek en mentaal gebied.
Vrijwilligers zijn onmisbaar
De samenleving, maar ook het landschap kunnen niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling van het landschap in Nederland.

Voor De Peerdegaerdt zijn vrijwilligers onmisbaar bij de ondersteuning van de aanwezige zorgboerderij, de instandhouding van de eeuwenoude boomgaard en het onderhouden van de ecologische moestuin. De Groene Motor en Provincie Zuid-Holland stellen het landgoed in staat om vrijwilligers extra te ondersteunen. “Mensen die geïnteresseerd zijn om op regelmatige basis vrijwilligerswerk op De Peerdegaerdt te doen, kunnen zich aanmelden via [email protected]”, besluit Hèlen. Hierbij valt te denken aan het vervoeren van deelnemers van de zorgboerderij, moestuinieren, tuinwerkzaamheden, ondersteunen bij kinderworkshops en het bereiden van maaltijden voor de zorgboerderij. Vrijwilligers kunnen op De Peerdegaerdt rekenen op een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet en producten van het eigen landgoed.

Meedoen en aanmelden NLdoet
Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan voor NLdoet op zaterdag 14 maart 2020 en help mee het landgoed zomerklaar te maken!

Het aantrekken van goede, waterdichte kleding en het dragen van laarzen/stevige schoenen is aanbevolen. Meer informatie is ook te vinden op www.peerdegaerdt.nl en op de Facebookpagina https://www.facebook.com/peerdegaerdt.

Aanmelden 14 maart kan hier


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.