Denk mee over klimaatverandering en aanpassen van de buitenruimte

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Misschien heeft u het wel gemerkt. We krijgen door klimaatverandering vaker te maken met extreem weer: drogere zomers, hittegolven en hevige plensbuien. Daar kunnen we de buitenruimte op aanpassen. Gemeente, waterschap en provincie vragen inwoners van de Hoeksche Waard hierover mee te denken, door mee te doen aan het onderzoek ‘Prettig wonen in een veranderend klimaat’.

Alle Hoeksche Waarders kunnen mee doen door een online vragenlijst in te vullen. Hoe denkt u over de gevolgen van klimaatverandering? Merkt u er iets van? Heeft u ideeën hoe we onze buitenruimte leefbaar kunnen houden, ook tijdens droogte, hitte of plensbuien? Gemeente Hoeksche Waard, waterschap Hollandse Delta en provincie Zuid-Holland zijn hiernaar benieuwd. Het doel van het onderzoek is een beeld krijgen van wat er leeft onder inwoners om vervolgens samen toe te werken naar een klimaatbestendige Hoeksche Waard.

Klimaatadaptatie; ons aanpassen aan klimaatverandering

De buitenruimte aanpassen aan het veranderende klimaat noemen we klimaatadaptatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meer ruimte voor de opvang van water, meer groen en meer schaduwrijke plekken. Harry van Waveren, wethouder Openbare ruimte: “Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Gemeente, waterschap en provincie werken samen om ons hierop beter voor te bereiden. Maar dat kunnen we niet alleen. De omgeving klimaatbestendig maken is een taak van ons allemaal. Inwoners kunnen ons daarbij helpen.” Heemraad Johan van Driel, vult aan: “Inwoners weten het beste wat wel en niet kan in de wijk of straat. Ook kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren in de tuin, op het balkon, dak of aan de gevel. Ze zijn onze belangrijkste adviseurs. Doe daarom mee met de vragenlijst!”

Meedoen aan de online vragenlijst kan tot 17 augustus

De vragenlijst ‘Prettig wonen in een veranderend klimaat’ staat op www.gemeentehw.nl/aanpassen-aan-klimaatverandering. Meedoen aan de vragenlijst duurt ongeveer 5-10 minuten. Dit najaar wordt er een klimaatatelier georganiseerd met inwoners over het samen klimaatbestendig maken van de Hoeksche Waard. Via de vragenlijst kunt u zich hiervoor aanmelden. Onder de deelnemers aan de vragenlijst worden 5 Nationale Tuinbonnen ter waarde van € 100,- uitgereikt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.