Fractie Pahladsingh en Rood: 32 Mijnsheerenlanders vragen om nachtrust voor iedereen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Pahladsingh en Rood

De kerkklokken van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland werden enkele maanden geleden gedurende de nachtelijke uren stilgelegd na een geslaagd beroep van omwonenden op de APV. Het college wil nu met de APV wijzigen om zodoende de klokken ’s nachts weer te laten slaan. De gemeenteraad neemt vanavond een besluit.

“Het geluid in de directe omgeving blijkt dat van een Boeing 737 te overstijgen. Dat breekt je nachtrust en dat moet je elkaar niet willen aandoen: wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”, zegt Maurice Pahladsingh na bestudering van het voorstel en verschillende stukken. Hij en fractiegenoot Eline Rood brachten vorige een bezoek ter plaatse en spraken verschillende inwoners. Als het aan hen ligt, slaan de klokken allen overdag en in de avond en dus niet langer gedurende de nachtelijke uren.

De gemeente schermt in haar wijzigingsvoorstel met een online petitie en de wens van 12 inwoners. Deze petitie is grotendeels anoniem ondertekend en met name door mensen die niet in de buurt van Mijnsheerenland wonen. Ook stelt het college dat er “maar een paar inwoners geklaagd hebben”. Nu liggen er 32 handtekeningen van direct omwonenden op tafel die de gemeenteraad vragen de huidige nachtrust te beschermen. “Met deze handtekeningen van buurtbewoners ontstaat er een volledig ander beeld over draagvlak”, aldus Pahladsingh.

Ook blijkt het voorstel geen duidelijke juridische basis te hebben. Het luiden van de kerkklokken om op te roepen tot gebed is wettelijk beschermd, het slaan als aanduiding van de tijd is dat niet. Daarom lijkt de voorgestelde wijziging van de APV uiteindelijk niet houdbaar. “Er is een tijd geweest dat het nachtelijke slaan een functie had. Nu we klokken, horloges en smartphones hebben is dat allang niet meer het geval.”, stelt Pahladsingh.

Na bezwaren van omwonenden werd het nachtelijke slaan van de kerkklokken stilgelegd van 23:00 – 08:00. De omwonenden bleken terecht aan te kunnen tonen dat de geluidsnormen ruimschoots overschreden werden en dat het slaan in strijd is met de APV. Het college wil de APV wijzigen en legt dit vanavond aan de raad voor. Als de raad het voorstel aanneemt zullen de klokken weer 24 uur per dag slaan.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren