PvdA gispt college over beantwoording vragen over de sociale veiligheid voor LHBTI’ers

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
- Archieffoto

HOEKSCHE WAARD – Tijdens het vragenhalfuurtje op dinsdag 22 september voor de raadsleden heeft Mark de Koning (PvdA) kanttekeningen geplaatst bij de beantwoording door het college op vragen over de sociale veiligheid voor LHBTI’ers in de Hoeksche Waard.

Raadslid Mark de Koning – PvdA

Aanleiding voor de vragen was een brochure van de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard die homoseksualiteit ontmoedigt. Zij stelt hen voor de keus alleen te blijven of niet dan wel onvolledig lid te zijn van de Evangelische Gemeenschap.


“ De brochure over homoseksualiteit in de Evangelische Gemeente Hoeksche-Waard Kunt u hier bekijken  of via de site van de Evangelische Gemeente.”


,,De portefeuillehouder vindt net als het kerkgenootschap dat het mensen vrij staat om hun lidmaatschap op te zeggen’’, zegt Mark de Koning, ,,maar hij zet daarmee jonge christenen, kinderen, die worstelen met hun geaardheid in de kou. Want, zij zijn niet zomaar in staat om die keus te maken. Dat is ongemakkelijk en veroorzaakt sociale onveiligheid.’’

Een ander punt van kritiek dat de PvdA heeft op de antwoorden van de portefeuillehouder, burgemeester Van Hemmen, is dat hij wijst naar Artikel 6 van de Grondwet dat handelt over de vrijheid van godsdienst. De Koning: ,,Er is ook artikel 1 van de Grondwet dat discriminatie op grond van godsdienstig of levensbeschouwelijk belijden strafbaar stelt.’’
Volgens de PvdA is de toelichting op de artikelen van de Grondwet duidelijk als het gaat om ontoelaatbare gedragingen, zoals discriminatie. Ook de opmerking in de beantwoording dat de gemeente hier geen opvatting over hoeft te hebben is volgens de PvdA onjuist. ,,De verwijzing naar de scheiding van kerk en staat zegt niets als het gaat over discriminatie’’, zegt Mark de Koning.

Hij verwijst naar de resultaten van een onderzoek door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat discriminatie van LHBT’ers in orthodoxe geloofsgemeenschappen mensen beschadigt. Ervaringsdeskundigen die onder religieuze druk zijn blootgesteld aan homo genezings- en conversietherapieën kampen vaak met depressie, suïcidale gedachten , eetproblemen, seksuele problemen, sociale klachten en veranderingen op geloofsgebied.
Raadslid De Koning laat er geen twijfel over bestaan: ,, Als je dingen doet die horen bij je geloof maar volgens andere regels niet mogen, dan ben je strafbaar. Het kan niet zo zijn dat de gemeente zich afzijdig houdt en daardoor strafbare handelingen aanmoedigt. Dit maakt het streven een Regenbooggemeente te zijn volstrekt ongeloofwaardig.

Burgemeester Bram van Hemmen reageerde tijdens de raadsvergadering als volgt namens het college:

“De beantwoording van voor de zomer was gericht op welke maatregelen wij als gemeente IN de geloofsgemeenschappen nemen. Daar zijn wij niet toe bevoegd, want er is een scheiding tussen kerk en staat. Of iets strafbaar is, is niet aan de gemeente, maar bepaalt het OM en uiteindelijk de rechter.


Als gemeente hanteren we het uitgangspunt van inclusief beleid: iedereen telt mee. We werken aan een inclusieve samenleving waaraan iedereen meedoet en waarde heeft. Ook met de LHBTI-gemeenschap voeren we gesprekken over hoe we hen het beste kunnen helpen. Het zijn van een regenbooggemeente is inderdaad meer dan alleen uiterlijk (vlag)vertoon, maar ook het zijn van een ‘inclusieve gemeente’ is meer dan alleen het zijn van een regenbooggemeente. Het college kijkt dan ook breder dan naar één specifieke doelgroep. We willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Dat kan beter, die zoektocht is ook nog niet klaar en we werken er hard aan, maar we zetten niemand in de kou.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren