Werner de Jong van Constructief Hoeksche Waard: Komt er in deze raadsperiode nog wel een armoedebeleid?

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Archieffoto: De voedselbank in de Hoeksche Waard helpt mensen die in armoede leven - Foto Voedselbank Hoeksche Waard

Als jong broekie ging ik in 1972 bij de voormalige Slavenburgsbank in Rotterdam werken, aldus Werner de Jong, fractievoorzitter van Constructief Hoeksche Waard. Daar kreeg ik bij wijze van ontgroeningsgrap de opdracht om de map met zoekgeraakte stukken in het archief te zoeken. Die is er natuurlijk niet. Ik deed of ik van niets wist en ging om 13.00 uur naar het archief. In werkelijkheid ging ik de achterdeur uit en kwam ik, na een hele middag in de stad en winkels gelopen te hebben, om 16.30 uur pas weer terug met de mededeling dat ik de map met zoekgeraakte stukken niet kon vinden. Ik had wel een leuke middag gehad. Wie werd er in werkelijkheid bij de neus genomen?

Met armoedebeleid zien wij in de Hoeksche Waard hetzelfde gebeuren. Een jaar geleden hebben wij gevraagd om een voorstel voor een effectief armoedebeleid. In plaats van een raadsvoorstel voor te bereiden werd er een bedrijf ingehuurd die voor tienduizenden euro’s onderzoek ging doen naar verborgen armoede. Pas na een periode van 8 maanden kwam het rapport en is geconstateerd dat die verborgen armoede nog steeds verborgen is. Het ingehuurde onderzoeksbedrijf nam de opdracht aan en moet door hebben gehad dat ze verborgen armoede nooit zouden konden vinden, want daarom is het verborgen. Het is geen paaseieren zoeken. Zij hebben echter wel een stevige factuur geïncasseerd. Wie wordt hier in werkelijkheid bij de neus genomen?

Kortom, er is nog steeds geen armoedebeleid in aantocht en het staat in oktober weer niet op de raadsagenda. Het is inmiddels een jaar verder. Het beleidsplan integrale schulddienstverlening 2016-2020 wordt verlengd tot 1 juli 2021. Het armoedebeleid wordt hier automatisch aan gekoppeld, dus wij kunnen er welgevoeglijk van uitgaan dat het armoedebeleid zeker nog een jaar doorgeschoven zal worden. Wij hopen van harte dat wij het mis hebben, want armoede kent geen pauzestand en wordt door de coronacrisis alleen nog maar erger als mensen hun baan gaan kwijtraken.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.