Nieuw perspectief op dagbesteding: Alles mag Op het Land, zelfs even niksen

322
Op het Land dagbesteding is gevestigd op Buitenplaats het Land van Es in Strijen - Foto Op het Land

STRIJEN – Op het Land mag alles. Op het Land mag je ook best ff lekker niksen, maar mag je vooral zijn wie je bent. Op het Land is gehuisvest op de sprookjesachtige Buitenplaats Land van Es.

Het is een langgekoesterde wens van Buitenplaats Land van Es (Strijen) om ruimte te bieden aan mensen die de aansluiting op de arbeidsmarkt missen. Conny Pols, Harrie Remie en Mieke van Drunen bieden nu met stichting Op het Land dagbesteding aan voor een brede doelgroep. Mieke: ‘Je bent bij ons met een indicatie dagbesteding welkom. We richten ons niet op een speciale doelgroep. Iedereen die zich hier thuis voelt is in aanleg welkom.’

Op het Land vindt het belangrijk om het individu te zien. Conny: ‘Het gaat er niet om wat er gedaan moet worden, maar om wat iemand wil doen. We kijken eerst wie iemand is, voordat we kijken wat iemand kan. Ons doel is niet dat de klusjes aan het eind van de dag gedaan zijn, maar dat iedereen naar huis gaat met een voldaan gevoel.’ Harrie vult aan: ‘En als dat betekent dat iemand blij wordt van een poosje in het gras liggen, dan is dat ook goed. De vraag is niet ‘zijn de tomaten al geplukt’ maar ‘hoe gaat het met je’ en mogelijk daarna ‘wat wil je leren’.’ Achter deze instelling zit de visie dat je het beste kunt leren en ontwikkelen als je de ruimte krijgt om te ontdekken en mag zijn wie je bent.

Bij Op het Land is van alles te doen. Harrie: ‘Ook hier geldt dat het niet belangrijk is wat wij willen dat er gebeurd, maar wat een deelnemer wil doen en leren. Wij kunnen veel kanten op. Belangrijk daarbij is wel dat je graag in de buitenlucht bent’.

Op het Land begint iedere dag in het hier en nu…even aankomen en kijken hoe iedereen er bij zit en wat iedereen wil doen. Conny: ‘En dat doen we met spel en beweging. De manier om er achter te komen hoe je vandaag in je vel zit en dat alles ok√© is. Wat je stemming ook is.’ Volgens Mieke is het daarbij belangrijk dat er niet te veel van tevoren vastligt: ‘Laat de dag maar op je afkomen.’

Meer informatie: ophetland.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.