Betoog van D66 Hoeksche Waard bij de behandeling van de winkeltijden verordening: “College Hoeksche Waard bepaalt voor de inwoner hoe zij hun vrije dag moeten besteden.”

0
787
Foto Pixabay

Hoeksche Waard – Tijdens de Oordeelsvormende raadsvergadering op dinsdag avond 3 november is er in totaal 2 uur gediscussieerd over de winkeltijdenverordering.  Het college van de gemeente Hoeksche Waard wil de huidige winkeltijdenverodering ook in 2021 handhaven en zo kan er op zondag niet lokaal worden gewinkeld in de Hoeksche Waard met uitzondering van 12 koopzondagen in Oud-Beijerland en de voormalige gemeente Binnenmaas. Lees hier  meer over de winkeltijden verordening. En bekijk hier de uitslag van de onlangs gehouden poll.

Hieronder het betoog van de D66 Hoeksche Waard bij de behandeling van de winkeltijden verordening op dinsdag 3 november.

“College Hoeksche Waard bepaalt voor de inwoner hoe zij hun vrije dag moeten besteden.”

Betoog van de fractie D66 Hoeksche Waard bij de behandeling van de winkeltijden verordening.

Voorzitter,

In ongeveer ieder beleidsstuk dat we in deze raad voorbij zien komen staan de woorden inclusieve samenleving centraal. De HW streeft naar een inclusieve samenleving, behalve op zondag. Want zondag is een rustdag, een dag van bezinning. Het doet mij een beetje denken aan het kinderliedje “altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet, zondags gaat zij……..”. En vult u zelf maar in.

Voorzitter ik heb een verrassing voor u, niet voor iedereen is de zondag een dag van rust en bezinning, in een inclusieve samenleving mogen mensen dat zelf bepalen. En voor 96% van de inwoners van Nederland is het ook mogelijk om dit zelf te bepalen en daarmee is dit dus normaal en geaccepteerd in nagenoeg heel Nederland, behalve in de flitsende nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Want dit college is niet alleen tegen een zondagsopenstelling van de detailhandel maar zal ook wat betreft particulier recreatieve evenementen geen stimulerende of faciliterende rolspelen.

Stel je voor een gemeente die ruim een miljoen uitgeeft voor gebiedsmarketing die zegt kom naar ons prachtige hippe recreatieve eiland, waar we slecht bereikbaar internet hebben, waar we t.o.v. de rest van Nederland minimaal investeren in cultuur en waar we u liever niet op zondag zien, want dat is onze rustdag en onze dag van bezinning…..

Oja voorzitter en dat is zo omdat het in ons hoofdlijnenakkoord staat. Datzelfde akkoord waarin u streeft naar een maatschappelijk akkoord, omdat u geloofd in de kracht van samen optrekken. Behalve dan op zondag. Want zondag is een rustdag, een dag van bezinning en ontspanning, en hoe dit wordt ingevuld bepaalt dit college graag voor de inwoner en ondernemer.

Vrz, dit raadsvoorstel gaat niet over alleen over of winkels wel of niet op zondag open mogen. Dit voorstel gaat over keuzevrijheid van inwoners van de HW. Dit voorstel gaat erover dat ieder zich in vrijheid kan bewegen. Aan die vrijheid gaat dit college volledig voorbij.

De vraag die bij D66 leeft is waar is deze wethouder nu zo bang voor? Dat de kleine winkelier tegen zijn zin in open moet op zondag? Dat winkelende mensen geen respect hebben voor de mensen die de zondag als rustdag zien? Als dat zo is voorzitter, dan heeft de wethouder weinig vertrouwen in onze Hoeksche Waardse samenleving.

D66 ziet een raadsvoorstel waar nu gekozen is voor het laffe compromis. We harmoniseren niets maar laten het zo als het was, te weten in de oude gemeenten Oud-Beijerland en Binnenmaas mag je als winkelier 12 keer per jaar wel open en in de rest van de Hoeksche Waard niet. O en we vergeten ondertussen dat b.v. logistieke bedrijven op de industrieterreinen wel gewoon mogen werken op zondag. Dus als we wat bestellen via Coolblue wordt dat wel op zondag verwerkt en bezorgd. Heel bijzonder, wij vragen ons af of dit eerlijk en rechtvaardig is. Maar goed het staat in het hoofdlijnen akkoord en aan voortschrijdend inzicht doen we liever niet.

Voorzitter ik heb twee vragen, één waarom doet de wethouder zo betuttelend? En twee vanuit welke overtuiging en logica kiest de fractie van de Lokalen Hoeksche Waard voor dit beleid? Tot zover mijn bijdrage voor de eerste termijn. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.