Hoeksche Waarders leggen eerste coronagolf vast in boek voor nu en later

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Jeffrey Groeneweg en Jasper van Everdingen - Foto Arno Hoogwerf

Hoeksche Waard – Van de volle landingsbanen op Schiphol tot het lege klaslokaal van ‘De Willem’: de strijd tegen het Covid-19- virus was dit voorjaar overal zichtbaar. In ‘Nederland en corona’, een boek van Jasper van Everdingen en  Jeffrey Groeneweg, herbeleeft de lezer met verhalen en foto’s de eerste coronagolf die ook aan de Hoeksche  Waard niet voorbijging. 

Een scheikundedocent van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland die na veertig jaar voor de klas in  recordtempo moest overschakelen naar digitaal onderwijs. Coronakrijten voor de deur bij ‘t Huys te Hoecke in  Puttershoek, om bewoners en personeel van het verzorgingshuis een hart onder de riem te steken. Een  verlaten A29. Het zijn typerende voorbeelden van de eerste coronamaanden in de Hoeksche Waard en die naar  voren komen in ‘Nederland en corona’. 

In hun ‘boek voor nu en later’ laten journalist Jasper van Everdingen (AD Rotterdams Dagblad, Indebuurt  Hoeksche Waard) en fotograaf Jeffrey Groeneweg (AD Rotterdams Dagblad, AD De Dordtenaar, ANP/Hollandse  Hoogte) de lezer van maart tot en met juli de eerste coronagolf herbeleven. Groeneweg (32): ,,Dit is een  bijzonder stukje geschiedenis die we graag begrijpelijk en herkenbaar wilden vastleggen. In woord en beeld  vertellen we het verhaal dat we later onze kinderen en kleinkinderen vertellen.” 

De verhalen zijn geschreven door Van Everdingen (35). De Puttershoeker beschrijft per maand hoe Nederland  een zichtbare strijd voerde tegen een onzichtbare vijand. Van Everdingen: ,,Denk aan lege wegen voor lege ic’s.  Of verhalen over hamsteren, de hartverwarmende initiatieven en kantoorbanen aan de keukentafel.” Ook  vertellen onder anderen docenten van ‘De Willem’ en IKC De Schelf uit ‘s-Gravendeel en ic-verpleegkundigen  van het Albert Schweitzer in Dordrecht hun verhaal. 

De foto’s van Groeneweg versterken de verhalen in het boek én zijn op zichzelf ook indrukwekkende verhalen.  Zo fotografeerde de Maasdammer de geparkeerde KLM-vloot op de landingsbaan van Schiphol en de chaos in  de supermarkten. Daarnaast mocht hij foto’s maken op de intensive care van het ASz in Dordt en in het zwaar  getroffen verpleeghuis Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Groeneweg: ,,Het was een onwerkelijke tijd. Maar  dit boek laat zien dat het echt gebeurd is.” 

Naast de vastgelegde momenten helpt dit boek ook persoonlijke herinneringen levend te houden. Van  Everdingen: ,,Iedereen heeft de eerste golf op zijn eigen manier ervaren en heeft zijn verhalen. Dit boek brengt  de herinneringen aan die tijd weer naar boven. Je beseft dan ook weer dat we in korte tijd buitengewoon veel  unieke momenten hebben meegemaakt die we ons voorheen niet konden voorstellen. Zelfs wanneer de wegen  weer leeg zijn, zal het nooit meer hetzelfde zijn als de eerste keer.” 

‘Nederland en corona’ ligt op 17 november in de winkel is nu al voor €24,99 via bol.com te bestellen of via Qphoto.nu/boek. ISBN: 978-90-9033680-0. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren