Fort Buitensluis zeer blij met subsidie van provincie

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Fort Buitensluis in Numansdorp krijgt een horeca functie dankzij de subsidie - Foto Peter de Klerk

Numansdorp – De Provincie Zuid-Holland heeft een eenmalige subsidie van € 250.000 toegekend aan Fort Buitensluis in Numansdorp. Dit als blijk van waardering voor het unieke karakter van dit historische erfgoed. Uniek ook omdat het Fort geen rijksmonument is en daarom eigenlijk niet in aanmerking komt voor reguliere subsidies van de provincie. “Een geweldig cadeau!”, aldus Jack de Leeuw, voorzitter van Stichting Fort Buitensluis. “Hiermee kunnen we een begin maken met het uitvoeren van de restauratie en herbestemming van het hoofdgebouw van het Fort.”

Toeristische toplocatie in de dop

Fort Buitensluis is een van de weinige waterforten van Nederland. Het Fort biedt enorm veel mogelijkheden om een toeristische toplocatie te worden. Het belangrijkste doel van de Stichting Fort Buitensluis is om het Fort open te stellen voor een breed publiek tegen een kostendekkende exploitatie. Om dit voor elkaar te krijgen moet het Fort flink gerenoveerd worden. Te beginnen met het hoofdgebouw. De plannen voor fase 1 lagen al klaar. Met de subsidie van de provincie kan nu een eerste stap in de uitvoering worden gezet.

Wat zijn de plannen?

De eerste stap om Fort Buitensluis exploitabel te maken is aanpassing van het hoofdgebouw. Dit wordt gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor horeca en zakelijk gebruik (Fase 1). Dat betekent dat in ieder geval een professionele keuken en modern sanitair nodig zijn. Ook zijn er investeringen nodig in vloerverwarming, elektriciteit en ventilatie. In de centrale as van het hoofdgebouw komt aan de achterzijde, de waterkant, een doorbraak naar buiten. Hiermee wordt een deel van de oorspronkelijke vorm van het gebouw zichtbaar. Daar komen keuken, toiletgroep, garderobe en beheerdersruimte. Ook is aan de achterzijde ruimte voor een trap naar het dakterras en een glazen lift voor mensen met een beperking.

Meer financiële middelen nodig

“Vooralsnog richten we ons op de renovatie van het hoofdgebouw”, aldus Jack de Leeuw. “Dat is namelijk een voorwaarde om het fort exploitabel te maken. Ook al hebben we met de subsidie van de provincie een flinke stap in de goede richting gezet; we zullen de komende tijd alle zeilen moeten bijzetten om het resterende benodigde geld bij elkaar te verzamelen. We hopen dat dit mooie gebaar van de provincie ook andere partijen op een idee brengt. Het zou mooi zijn als er nog meer subsidiepotten op zoek zijn naar een goed doel. En we zullen ook op eigen kracht geld inzamelen voor het Fort. Hoe dat er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend.”

Benieuwd naar de uitgebreide verbouwingsplannen? Deze zijn te vinden op https://www.fortbuitensluis.nl/toekomst/ Hier is ook beeldmateriaal beschikbaar.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.