Stadse allure langs het Spui in Oud-Beijerland: Nieuwe wijk Spuifront komt er aan

2160
Foto RoosRos Architecten

Oud-Beijerland – Hoe geef je een nieuwe wijk in een historisch dorp genoeg uit het verleden mee om nog herkenbaar te zijn als Beijerlands? En hoe zorg je tegelijkertijd  dat de nieuwe wijk modern en toekomstgericht is? Met die vragen werd RoosRos geconfronteerd bij het ontwerpen van project Spuifront, een nieuw waterfront aan de rivier het Spui tegen het centrum van Oud-Beijerland.

Coördinerend architect RoosRos architecten formuleerde de antwoorden, die vervolgens samen met Lagado Architects en Architectuur MAKEN werden uitgewerkt.

Spuifront

De ambitie was om recht te doen aan het unieke dorpsgezicht van Oud-Beijerland, een dorp met een aantal herkenbare architectonische stijlelementen. Begonnen is met het in kaart brengen van al die unieke elementen uit de historische architectuur. Typisch Beijerlandse elementen zijn onder andere de specifieke dakrandbeëindigingen, sierlijsten rond de ramen en bordessen voor de huizen. Op basis daarvan is er een moderne interpretatie  gemaakt. Die vervolgens uitgewerkt is in een toolbox waarmee RoosRos en de andere twee betrokken architectenbureaus aan de slag zijn gegaan

Variatie  binnen kaders

Eerst werd het complete project onderverdeeld in gebouwtypes. Om binnen de ontwerpkaders toch zoveel mogelijk variatie te realiseren, zijn de opdrachten tussen de bureaus vervolgens zo verdeeld dat een architect nooit twee gebouwtypes naast elkaar zou ontwerpen. “We hebben ervoor gezorgd dat alle gebouwen als een familie voelen, terwijl ze toch allerlei eigen en unieke kenmerken hebben. We wilden dat iedere bewoner zijn eigen pand.duidelijk kan herkennen en waarderen.” De belangrijkste elementen die zorgden voor onderscheid binnen de ontwerpkaders waren het daklandschap en verschillende bouwhoogtes en gevel-beëindigingen in combinatie met verschillende soorten baksteen en gevarieerde detaillering.

Kleuren en lijnen

Binnen het project vormen de twee RoosRos-gebouwen aan de buitenzijde van het project de statige  ‘boekensteunen’, andere RoosRos-gevels zijn een moderne interpretatie van historische Oud-Beijerlandse gevels die een ingetogen basis vormen voor het project.

Lagado plaatste daar eigentijdse en bijzondere gebouwen tussenin, met bijzondere gevelcompositie en gevelbeëindigingen en een hint naar het industriële verleden van de locatie. Met het uitgesproken blauw, groen, oranje en zandkleur van hun ontwerpen laten zij de historische kleuren van de locatie terugkeren. Architectuur MAKEN heeft specifiek  gewerkt met verschillende lijnenspellen in de gevels, waarbij ze rekening houden met waterstand, dijkgrens, NAP, etc. Die verwijzingen naar de raakpunten van land en water zijn overal terug te vinden in de gevelarchitectuur van deze donker gekleurde panden.

Mooi resultaat

Inmiddels is de projectwebsite online en start de verkoop over enkele maanden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.