Eerbetoon aan Bob Marley in Bibelot in oktober met Rootsriders

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PR

De Nederlandse band Rootsriders komt op 15 oktober naar Bibelot, onder voorbehoud uiteraard. Het gezelschap staat er al jaren om bekend de muziek van Bob Marley, de reggae-legende die dit jaar vier decennia geleden overleed, op vrijwel identieke wijze te kunnen vertolken. Tickets zijn te verkrijgen via Bibelot.net.

Eerste succes

Bob Marley (1945-1981) werd geboren in Jamaica en bracht in het jaar dat het eiland onafhankelijk werd, zijn eerste single uit, Judge Not. Pas toen hij de samenwerking zocht met Bunny Livingston en Peter Tosh en ze onder naam The Wailers gingen optreden, kwam het succes. Al duurde het tot 1972 voor een grote platenmaatschappij zich meldde. Het ging allemaal niet zo rap als nu omdat de wereld nog geen internet kende, laat staan e-mail. Waar je nu muziek met één druk op de knop naar de andere kant van de wereld verstuurt, was dat in de jaren ’60 een analoge aangelegenheid. Net als het boeken van een vakantie, een pizza bestellen of een fietsverzekering afsluiten.

Invloedrijk

Uiteindelijk was het album Burnin’, met de hitsingle I Shot The Sheriff (waar eerder Eric Clapton succes mee had) goed voor de doorbraak. Ook Get Up, Stand Up, één van de protestliederen waar Marley in grossierde, werd een bekend nummer. Het was het begin van een carrière die tot een einde kwam in 1981, toen Marley aan kanker kwam te overlijden. Intussen hadden albums als Babylon By Bus en Exodus Bob Marley & The Wailers wereldberoemd gemaakt. Nog steeds is The King Of Reggae invloedrijk. Ter ere van Nelson Mandela zongen Beyoncé en Pearl Jam-frontman Eddie Vedder samen een mooie versie van Redemption Song en Three Little Birds is tegenwoordig een strijdlied dat steevast klinkt tijdens thuiswedstrijden van Ajax. Het verzamelalbum Legend werd postuum uitgebracht in de jaren ´80, toen bijvoorbeeld de Dolly Dots (ook dit jaar in Dordrecht te zien) intussen furore maakte. Het stond in vrijwel elke platenkast.

Wereldwijde positive vibrations

Op 11 mei is het veertig jaar geleden dat Marley overleed en de band Rootsriders gedenkt die dag met een tour die Living Legend heet. Al jaren reist de band de wereld over om het evangelie van de reggae en het gedachtengoed van Marley te prediken, maar vooral om avonden vol positive vibrations te brengen. De pompende bassen en gouden melodieën zijn dansbaar, opzwepend en energiek, en Rootsriders weet de originele nummers op vrijwel identieke wijze te vertolken. Toe aan een muzikaal feestje? Op 11 oktober is het (we moeten zeggen: hopelijk) eindelijk zo ver.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren