Meer 90’s in Bibelot met Green Lizard ft. Rudeboy

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Pricewise

De 90’s zijn weer hot. Het decennium bracht ons veel films, kleding en vooral veel nieuwe muziek. De hiphop werd populairder dan ooit, eurodance en gabberbeats domineerden de dansvloer en op het gebied van scheurende gitaren vond er een aardverschuiving plaats: uit Seattle kwam de ene na de andere band met nieuwe en weerbarstige muziek. Het werden iconen en de band Green Lizard, in die tijd de vertegenwoordigers van het genre in Nederland, komen hun nummers dit jaar op 9 oktober vertolken in Bibelot. Ze nemen de frontman van Urban Dance Squad mee.

Muziek als identiteit

De 90’s waren een tijd waarin jongeren via de mode toonden welke muziek bij hun identiteit hoorde. Zo liepen gabbers in trainingspakken en met kaalgeschoren hoofden in het rond, gaven baggybroeken- en blingblingmode aan dat je hiphopper was en waren er alto’s met hun voorliefde voor flanellen ruitjesblouses, kapotte jeans en alternatieve muziek. Bladen als Oor, Watt en Opscene hielden ons op de hoogte van nieuwe muziek. Internet was er wel, maar daar moest nog op worden ingebeld, laat staan dat er smartphones met een simonly met databundel waren. Het verhaal van grunge-pioniers Nirvana is even grappig als tekenend voor die tijd: ze hadden geen cent te makken tijdens hun tour in Europa, maar in Amerika ging de verkoop van de single Smells Like Teen Spirit door het plafond. Pas bij thuiskomst kwam de band daar zelf achter.

Nederlandse vertegenwoordigers van Amerikaans gitaargeweld

In de slipstream van al het gitaargeweld uit het westen van de Verenigde Staten brak Urban Dance Squad door. Hun crossover van rap en rock sprak veel muziekliefhebbers aan en de mythe wil dat Zack de La Rocha na het bijwonen van een concert van de UDS, zijn legendarische band Rage Against The Machine oprichtte. Later in de jaren ’90 was er het Tilburgse Green Lizard die imponeerde met haar plaat Identity. Dat de muzikanten die straks op het podium staan als geen ander weten hoe ze alle klassiekers uit die tijd moeten vertolken, staat als een paal boven water: zij werden toen muzikaal gevormd.

 

Week vol nostalgie

Dat de UDS-frontman en Green Lizard nu de nummers van Nirvana, Smashing Pumpkins, Pearl Jam, Alice In Chains en al die andere legendarische bands gaan spelen, maakt de cirkel min of meer rond in een tijd waarin de 90’s sowieso hot zijn: een week eerder parkeert een Italiaanse Nirvana tribute bandimmers haar tourbus al bij Bibelot. Zo wordt begin oktober een week vol nostalgie voor de liefhebber van alles wat met de jaren ’90 en gitaren te maken heeft. Dat deze concerten onder een klein voorbehoud zijn aangekondigd, moge duidelijk zijn. Tickets zijn verkrijgbaar via bibelot.net.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.