Snuffelhond Bam geeft les in hondentaal

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto de Hoeksche School

Voor Bam, de hond van Frank Buutveld, hoeft niemand bang te zijn. Maar hoe zie je dat? En hoe weet je bij een vreemde hond of die te vertrouwen is? De leerlingen van groep 3 en 4 van IKC de Wereld op Noord in Oud-Beijerland weten er inmiddels alles van. Tijdens drie leuke lessen, waaronder van snuffelhond Bam, leerden zij de hondentaal te begrijpen.

Frank is een van de 50 vrijwilligers bij het Sophia SnuffelCollege. Zij leren kinderen hoe zij veilig en respectvol met honden kunnen omgaan. Ook leggen ze uit hoe honden communiceren en hoe en wanneer je ze veilig kunt benaderen. Onbedoeld vertonen kinderen vaak gedrag dat honden uitdaagt tot een reactie. Wanneer kinderen gillen, wegrennen of bovenop een hond duiken, kan het gebeuren dat de hond bijt.

Bijtincidenten voorkomen
De verantwoordelijkheid voor de hond ligt natuurlijk bij het baasje. De Sophia-Vereeniging pleit voor een verplichte cursus voor (nieuwe) hondeneigenaren, zodat ze goed kunnen reageren in verschillende situaties. Maar ook voor kinderen is het belangrijk dat ze weten hoe honden communiceren. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat 86% van de bijtincidenten bij jonge kinderen voorkomen had kunnen worden als ze het gedrag van de hond goed hadden geïnterpreteerd.

Lessen van het Sophia SnuffelCollege
Bij het Sophia SnuffelCollege leren de kinderen hoe je kunt zien wat de hond bedoelt. Is hij blij, boos of misschien bang? Wanneer mag je een hond aaien? Wanneer kun je hem beter met rust laten? Wat moet je doen als een hond op je af komt? In drie lessen krijgen de kinderen handvatten voor een goede en veilige omgang met honden. Daarmee worden ongelukken voorkomen en neemt angst voor honden af. (bron: Sophia Vereeniging)

Snuffelhond Bam 
Groep 3/4 van IKC de Wereld op Noord in Oud-Beijerland volgde de lessen met Frank en zijn hond Bam. In de eerste les bracht Frank een pluchen hond mee die mocht blijven logeren. De tweede en derde les kwam ook de speciaal geteste Snuffelhond Bam mee de klas in. Kinderen leerden op een speelse manier en in hun eigen tempo de hondentaal begrijpen en daar goed op te reageren. En natuurlijk kreeg iedere deelnemer een prachtig diploma!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.