Natuurcompensatie terrein voormalige suikerfabriek Puttershoek

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Als compensatie voor de kap van bomen op het terrein van de Cosun Beet Company (voorheen  Suiker Unie) in Puttershoek worden natuurterreinen bij Kuipersveer en het Lindtsche Poldertje die nu nog in eigendom zijn bij Cosun overgenomen door de gemeente Hoeksche Waard. Ook worden bij de hoek Reeweg en ’t Weegje dit najaar duurzame bomen geplant. Wethouder Harry van Waveren heeft veel waardering voor het feit dat Cosun hier nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en op royale wijze de bomenkap compenseert.

In  maart 2020 zijn vanwege herontwikkeling van het terrein bomen gekapt op het terrein van Cosun in Puttershoek. Er zijn daarbij per ongeluk ook 2 bomen gekapt die op de bomenlijst van de voormalige gemeente Binnenmaas stonden (nu de bomenlijst gemeente Hoeksche Waard), waaronder een 120 oude kastanje. Een 3e boom die op de bomenlijst stond, bleek al op natuurlijke wijze afgestorven en is ook verwijderd. Voor de kap van deze bomen was geen vergunning aanwezig. De oorzaak was volgens Cosun gelegen in een interne communicatiefout en het bedrijf heeft het na constatering direct bij de gemeente gemeld.

Compensatie in natura

De gemeentelijke bomenlijst is vastgesteld om monumentale en bijzondere bomen te beschermen. Als een boom zonder kapvergunning wordt gekapt kan de gemeente een dwangsom opleggen.

In dit geval kiest het college echter voor compensatie in natura in plaats van geld.

Natuurterrein bij Kuipersveer en duurzame bomen
Een deel van het natuurterrein bij Kuipersveer is eigendom van Cosun en wordt beheerd door het Hoekschewaards Landschap (HWL). HWL wil het beheer graag voortzetten en onderhoudt het terrein onder andere door het inzetten van grote grazers. Het eigendom van dit terrein gaat nu als compensatie om niet (zonder vergoeding) over naar de gemeente. Het overige gedeelte van het natuurterrein is eigendom van de Staat. Op deze manier is de continuïteit van de natuur in dit gebied geborgd.

Daarnaast stemt Cosun ook in met het voorstel om de hoek tussen de Reeweg en ’t Weegje te beplanten met kwaliteitsbomen met een lange levensduur zoals de kastanje, beuk en noot in plaats van de oorspronkelijk geplande minder duurzame bomen (bosplantsoen).

Lindtsche Poldertje

Daarnaast biedt Cosun aan om het Lindtsche Poldertje aan de noordrand van Puttershoek ten oosten van het terrein van de voormalige suikerfabriek langs de Oude Maas ook om niet over te dragen aan de gemeente. Dit poldertje kan zo betrokken worden bij plannen voor recreatie en natuurontwikkeling.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren