Hoeksche Waard zoemt (HW zoemt) zaaide in op de Nationale Zaaidag

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Volkstuinder John van Bree zaait zijn tuin in (foto: Henk de Koning)

Hoeksche Waard – Op donderdag 22 april was het Nationale Zaaidag. De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden riepen voor het achtste jaar particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemenstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Waarom wordt dit gedaan? Hommels, honingbijen en solitaire bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van de voedselgewassen. Bijen nemen tijdens hun bezoek aan bloeiende planten stuifmeel  mee en bevruchten ze hierdoor. Dit heeft als resultaat dat wij allemaal jaarlijks smakelijk kunnen eten van verschillende fruitsoorten en groenten.

Maar meer bloemen geeft ook meer voedsel voor o.a. de bijen en dit vergroot de biodiversiteit, iets waar ook HW zoemt aan bijdraagt binnen de Hoeksche Waard. Bij onderzoek van de laatste tijd blijkt namelijk dat de aantallen wilde bijensoorten snel achteruit gaan. De oorzaken hiervan zijn minder leefruimte, bestrijdingsmiddelen en ook klimaatverandering. Door het aantal bloemenstroken te vergroten komen wij in elk geval direct tegemoet aan de vergroting van de leefruimte.

Bloemenpracht (foto: Kees Zwartbol)

Hoe mooi zou het zijn om op volkstuincomplexen (op de tuinen of op een gezamenlijk gedeelte) een mooie bloemenstrook aan te leggen? HW zoemt heeft hiervoor die verenigingen aangeschreven en hen een bloemenmengsel aangeboden om een bloemenstrook (of meerdere bloemenperkjes) mee aan te leggen. Het betreft een biologisch Tübinger bijenmengsel. Dit mengsel bestaat uit: Phacelia, Boekweit, Gele Mosterd, Koriander, Goudsbloemen, Kummel, Nootzoetraapzaad, Korenbloemen, Malva, Dille en Borage. Uiteindelijk heeft HW zoemt aan de verschillende volkstuinverenigingen voldoende zaad geleverd voor ruim 900 m2.

Op de Nationale Zaaidag heeft HW zoemt het mengsel o.a. aangeboden aan één van de volkstuinders John van Bree op de Blauwesteenweg in Westmaas. Dit werd in dank aanvaard en direct op een stukje volkstuin ingezaaid. En nu maar afwachten of het net zo’n mooie bloemenzee wordt als op de bijstaande foto. Voor foto’s hiervan houdt HW zoemt zich tezijnertijd aanbevolen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren