Burgemeesters mogen kerken sluiten bij Corona besmettingen

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read
De Lambertuskerk in Strijen

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om kerken en moskeeën te sluiten als daar vanwege corona een gevaar is voor de volksgezondheid. Het kabinet neemt een advies over van de Raad van State over.

Het kabinet wil in de coronawet vastleggen dat een gemeente voor een periode van maximaal tien dagen bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden kan sluiten. Het wilde aanvankelijk een uitzondering maken voor levensbeschouwelijke gebouwen, vanwege het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

De Raad van State redeneert nu echter dat die uitzondering niet mag worden gemaakt als er een ernstig risico is voor de onmiddellijke verspreiding van het coronavirus door een uitbraak.

Demissionair minister De Jonge zegt dat hij het advies overneemt om de “onwenselijke situatie” te voorkomen dat een gebouw niet kan worden gesloten als de volksgezondheid daar wel om vraagt. Vanwege de scheiding tussen kerk en staat past de regering wel terughoudendheid bij dergelijk ingrijpen, stelt hij.

Via Rijnmond 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.