Nationale Molendag dit jaar virtueel evenement samen met zendamateurs

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto: Stichting Molens Hoeksche Waard

Traditiegetrouw staat het tweede weekend van de maand mei in het teken van de molens in Nederland. Deze Nationale Molendag (8 mei) kan dit jaar in veel molens geen doorgang vinden doordat het daar vaak niet mogelijk is anderhalve meter afstand te bewaren. Toch schenkt de Vereniging De Hollandsche Molen veel aandacht aan dit evenement. Zij is erin geslaagd om de Nationale Molendag 2021 een passende vorm te geven die veilig is en net zoveel plezier belooft voor bezoekers, kinderen en de molenvrijwilligers.

De Molendag wordt dit jaar een virtueel feestje met tal van leuke activiteiten, zoals virtuele molenbezoeken, leerzame video’s en een quiz. Zie voor alle informatie: https://www.molens.nl/nationalemolendag-2021/

In verband met de coronasituatie zullen ook dit jaar in de Hoeksche Waard de molens voor het publiek gesloten blijven. Bezoekers kunnen bij fiets- en autotochten de molens natuurlijk wel van buitenaf bekijken. Daar waar mogelijk zijn er molens ‘in gebruik’ en zullen die draaien en/of malen.

Nationale Molendag is al vele jaren ook de dag voor radiozendamateurs, onder de internationale titel ‘Windmills on the Air’. Door het plaatsen van radiozendapparatuur in de buurt van een molen wordt deze ‘geactiveerd’ en maakt men gedurende de dag zoveel mogelijk radioverbindingen met andere zendamateurs in Nederland en daarbuiten, die al dan niet eveneens bij een molen actief zijn. De Stichting Molens Hoeksche Waard heeft samen met zendamateurs in de regio het initiatief genomen om ook hier molens met radiozendapparatuur te ‘activeren’. Voor een aantal molens geldt dat de zendamateur zo dicht bij een molen woont dat hij vanuit huis de molen kan betrekken bij het maken van radioverbindingen.

In de Hoeksche Waard zal de afdeling A52 van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON) op zaterdag 8 mei a.s. bij de Oostmolen aan de Provinciale weg in Mijnsheerenland een radiozendstation opstellen. Daarvoor wordt, naast de nodige antennes, bij de molen zendapparatuur opgesteld. Omdat dit over het algemeen buiten de molen gebeurt, is een verantwoord bezoekje aan het zendstation mogelijk. Bezoekers kunnen hier zien en horen hoe de zendamateurs verbindingen maken met andere zendstations in Nederland en vaak zelfs ver daarbuiten. Molenaar(s) en zendamateurs vertellen deze dag graag over hun beide bijzondere hobby’s.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.