Gezondheidspraktijk Noordzij: Hoe herken je een goede multivitamine?

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Gezondheidspraktijk Noordzij

 Je denkt misschien dat een vitaminen- en mineralentekort in de Westerse samenleving inmiddels definitief tot het verleden behoort. Niets is minder waar… 

Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om enkele van de meest essentiële voedingsstoffen te missen die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, dit is meervoudig onderzocht. 

Een tekort aan micronutriënten (vitaminen en mineralen) is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen en chronische ziekten. Multivitamines kunnen daarom een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. 

Welke multivitamine je niet wilt kopen

Ken je het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’? Als het gaat om voedingssupplementen dan zit daar zeker een kern van waarheid in. 

Als je op zoek gaat naar multivitaminen, dan zal je ontdekken dat er honderden soorten op het internet en in de winkels worden aangeboden. Helaas zijn de meeste geen goede optie. De meeste multivitaminen bevatten zeer slechte chemische verbindingen, schadelijke toevoegingen of lage doseringen van vitaminen en mineralen en hebben daardoor vrijwel geen enkele positieve werking. 

Pas op voor commerciële merken 

Met name commerciële B-merken (waaronder de vitaminen die je bij de supermarkt en drogisterijen) bevatten vaak extreme lage doseringen en allerlei schadelijke toevoegingen, waaronder ook suiker. Er worden bovendien flink wat trucjes toegepast in deze markt om de prijs zo laag mogelijk te houden. 

Zo is bijvoorbeeld van vitamine C de vorm ascorbinezuur die het meest wordt gebruikt in goedkope supplementen. Ascorbinezuur is echter maar één vorm van vitamine C. Vanwege de zure vorm is ascorbinezuur minder geschikt om te gebruiken. Veel beter is het om de gebufferde vorm van vitamine C of Ester-C te nemen. 

Vanwege de lage productiekosten van de minder opneembare vormen van vitamines en mineralen kunnen deze goedkoop worden aangeboden in winkels. Maar je hebt er vrij weinig aan omdat deze supplementen niet goed worden opgenomen door je lichaam. En juist schade aan kunnen richten in jouw lichaam. Pas dus goed op en laat je adviseren door een professional. 

Dat verklaart ook het grote prijsverschil met de betere merken. Ze kunnen hiermee de prijs enorm naar beneden halen, maar in principe koop je hier gewoon veel minder vitamines voor. 

Goede multivitaminen

Voor een goede verantwoorde keuze van multivitaminen kies je het liefste voor orthomoleculaire A- merken zoals Vitakruid en Bonusan. Orthomoleculaire supplementen zijn namelijk samengesteld uit natuurlijke stoffen en leveren stoffen van de hoogste kwaliteit en worden daardoor efficiënt opgenomen door je lichaam. 

Zou ik een multivitamine moeten nemen?

Voor de meeste mensen kan het innemen van multivitaminen nuttig zijn. Maar vergeet niet dat het geen vervanging is voor een gezond dieet. Zie multivitaminen daarom als een gezonde aanvulling op een gezond dieet. Maar eerst dient de basis goed te zijn. 

Breng je voedingspatroon weer in balans met eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten en groente en fruit. Wat eet je op dit moment? Maak eens een nauwkeurige analyse van wat je dagelijks eet. Door je bewust te worden van wat je wel en niet in je mond stopt, weet je ook waar je mogelijk een tekort aan hebt. 

Dit artikel is geschreven door Romy, eigenaresse en orthomoleculair therapeut van Gezondheidspraktijk Noordzij. Op 10+ locaties door heel Nederland én uiteraard ook in de Hoeksche Waard heeft zij al honderden mensen geholpen naar minder gezondheidsklachten op basis van uitgebreid bloedonderzoek. Meer informatie of vrijblijvend een afspraak inplannen bij Gezondheidspraktijk Noordzij? Neem dan contact op via de onderstaande gegevens. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren