‘Retour Walhalla’: slotakkoord van 8 jaar avonturen van unieke kraaienfamilie

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Zwarte kraaien staan ook onze, ‘moderne tijd’ niet best bekend. Maar wat blijft er nu feitelijk over van al die vooroordelen, bakerpraatjes en oude Middeleeuwse sagen als er eens echt serieus onderzoek wordt gedaan naar deze vogels? Dat deed de afgelopen acht jaar de auteur van ‘Retour Walhalla’: Arie Pieters uit de Hoeksche Waard. Dit zevende boek vormt met bijna 200 pagina’s het slotakkoord van al die jaren dagelijks volgen en de belevenissen van één kraaienfamilie optekenen in een serie boeken.

Natuurlijk kregen de hoofdpersonen allemaal namen, naar het goede voorbeeld van de bekende antropologe en biologe Jane Goodall, die dit deed bij de chimpansees waar zij onderzoek naar deed. Zo werden de beide oorspronkelijke hoofdpersonen vernoemd naar Clark Gable en Carole Lombard. Het bekendste echtpaar uit de tijd van de klassieke film. Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver en freelance correspondent voor een regiokrant. Hij is van jongs af aan altijd al geïnteresseerd geweest in vogels, dieren en de natuur in het algemeen. Acht jaar geleden begon hij met dagelijkse bezoeken aan een ‘oude bekende’: Een zwarte kraai die hij als jonge vogel in de zomer van 2006 had leren kennen. Maar de dagelijkse avonturen beginnen in de loop van 2014, als de jonge vogel van toen inmiddels een wederhelft heeft gevonden én een eigen territorium. In dit zevende boek over dit dynamische duo kijken we d.m.v. korte verhalen terug op de periode 2019-2021 en brengen we de belangrijkste conclusies, feiten en wetenswaardigheden, die de afgelopen acht jaar hebben opgeleverd samen. De lezer zal dan ontdekken dat niet hun spreekwoordelijke slimheid, maar iets heel anders als voornaamste feit naar voren komt… En dat de realiteit soms echt verbazingwekkender is dan fantasie. En die sagen en bakerpraatjes? Pakt u de prullenbak maar vast tevoorschijn.
 
Grootmoedige ouders en onverwoestbare vechtersbaas
Los van de spreekwoordelijke slimheid, iets waar de wetenschap deze eeuw eindelijk serieus onderzoek naar deed, kwam een beeld naar voren van volstrekt unieke persoonlijkheden. Die niet alleen heel slim zijn, maar ook in een wereld leven die wat betreft emoties nauwelijks verschillend is onze mensenwereld. Sommige nemen veel risico’s bij het veroveren van een territorium, anderen bleken hele grootmoedige ouders te zijn en hanteerden hun eigen leefregels. De meest bijzondere regel op dat gebied is dat de beide hoofdpersonen geen vogels op hun menu hebben staan. En dat wordt ook doorgegeven aan hun jongen. En dan is er nog de zoon uit het nest van 2016. Een soort oerkracht die het zonder problemen tegen een overmacht van 23 polderkraaien opnam. Inderdaad, ook de kraaienwereld kent zijn supersterren. En dan is er nog die goede gewoonte van de kraaienfamilie: Als er een vogel (welke soort doet er niet toe) wordt aangevallen door een kat of roofvogel, zij komen bijna altijd als eerste aanvliegen als de hulptroepen. En als wij mensen een stuk bos of ander groen gebied verwoesten zijn de kraaien en andere kraaiachtigen vaak de enige vogelsoorten die stand proberen te houden. Prijs €16,25 Aantal pagina’s: 189. ISBN: 9789403642130 Meer dan 70 foto’s. Verkrijgbaar via www.mijnbestseller.nl en verder alle fysieke boekwinkels met en zonder webshop in NL.)

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.