Extra ‘stemdagen’ bleken populair bij senioren

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De extra stemdagen werden vooral door ouderen gebruikt. (Foto: Arie Pieters)

Door ‘corona’ waren er dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen twee extra ‘stemdagen’ ingepland. In ‘s-Gravendeel kon men daarvoor op maandag 14 en dinsdag 15 maart terecht in ‘Ons Gebouw’ van showkorps/muziekvereniging Juliana. Hoewel er geen rijen voor de deur stonden was men bij het stembureau toch aangenaam verrast door de opkomst. Misschien zijn deze extra dagen wel ‘blijvertjes’?

De manier waarop de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar waren georganiseerd had uiteraard te maken met de afgelopen corona-periode. Om zoveel mogelijk mensen naar de stembussen te krijgen werden voor mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen twee extra stemdagen ingepland. Maar was er ook behoefte aan deze dagen en is het misschien iets dat we bij komende verkiezingen

vaker zullen zien? Er bleek dus wel degelijk behoefte te zijn aan extra dagen om een stem uit te kunnen brengen. Dat werd ook duidelijk door de reacties die men kreeg in het stembureau: ‘Er was al ’s morgens vroeg iemand die voor het eerst mocht stemmen en i.v.m. zijn vakantie vroeg in de ochtend langs moest komen. Het waren dus niet alleen de ouderen die hier ’s maandags kwamen, al was dat wel de meerderheid van de mensen. Wij waren trouwens erg positief verrast door de opkomst. Ik heb ook het idee dat ouderen het echt waarderen, deze extra dagen. Om 16.00 uur zaten we al op meer dan 220 stemmers. We verwachten dat we uiteindelijk misschien wel 300 of 350 mensen hier over de vloer krijgen’, aldus één van de mensen van het stembureau. Er bleken de 14e maart overigens ook buurtbewoners die bijna letterlijk net om de hoek woonden gebruik te maken van de ‘stemmaandag’. ‘Ik moest toch de deur uit voor boodschappen, dus dan kan je net zo goed meteen even langsgaan bij het stembureau’, aldus een mevrouw die in naaste omgeving van ‘Ons Gebouw’ woont. Wat in elk geval helder werd bij ‘Ons Gebouw’ is dat alleen daar al de extra stemdagen honderden mensen meer naar de stembus brachten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren