Verdriet, verslagenheid en witte ballonnen: Heinenoord rouwt om verdronken peuter Betty (3)

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
5 Min Read
Stille tocht voor de overleden peuter Betty in Heinenoord - Foto Sanne Waldekker
Vader voorop, samen met het oudere broertje en zusje. Achter hen liepen woensdagavond zo’n tweehonderd mensen met witte ballonnen, rozen en lichtjes in een stille tocht voor de verdronken peuter ‘Betty’ (Betiël) in Heinenoord. Het meisje van drie kwam vorige week zondag om het leven nadat ze in de vijver aan de Oranjestraat viel. Sindsdien is Heinenoord een dorp in rouw. “Het laat ons niet los. Verslagenheid, verdriet, woorden schieten te kort”, zegt de organisatie van de tocht.

De deelnemers aan de tocht verzamelden bij de speeltuin aan de Irenestraat in het dorp en liepen een route die eindigde bij de kinderopvang waar Betty vier dagen in de week kwam. Haar moeder werkt daar ook.
 
“De familie voelt zich gesteund en gedragen door de mensen in het dorp”, vertelt Kim van de Putte, die als directeur van de kinderopvang dicht bij het gezin staat. “Dit gezamenlijk delen van het verdriet is belangrijk voor ze. Het is ook een gezin dat zich erg verbonden voelt met Heinenoord en actief is binnen de gemeenschap.”
 
Bij de tocht lopen dan ook veel familieleden en vrienden mee, maar ook leden van de voetbalclub SV Heinenoord, waar de kinderen spelen. Er zijn veel klasgenootjes en ouders van school en van Betty’s opvang. Ze hebben witte hartjesballonnen, witte rozen, waxinelichtjes en lantaarns bij. Er wordt gehuild, want de pijn van het verliezen van een kind is ieders grootste nachtmerrie. “Zij moeten hiermee doorleven, hè”, zegt Kim met een brok in haar keel. “Elke dag weer dat besef dat ze niet drie, maar twee kinderen bij zich hebben.”
 
Het eindpunt van de tocht bij kinderopvang Simenotje – Foto Sanne Waldekker
Op de fatale dag werd de derde verjaardag van Betty gevierd. Een gezellige dag met mooi weer. Betty wist in de drukte uit het zicht te ontsnappen met haar loopfietsje. Het fietsje werd gevonden aan de rand van de visvijver in het dorp. Even later werd het meisje in het water gevonden. “We kunnen allemaal wel zeggen dat het ons niet was gebeurd, maar wees eerlijk: dit kan iedere ouder overkomen”, zeggen vrienden van het gezin.
Ze laten doorschemeren dat de familie vreselijke berichten heeft ontvangen, waarbij het ongeluk gekoppeld werd aan dat het gaat om een gezin uit Eritrea. “Je wil niet weten wat er geschreven wordt”, reageert Kim boos. “Zoveel lelijkheid. En dan heb je het over mensen die hier al lang wonen, zo geïntegreerd zijn en actief zijn binnen de gemeenschap.”
Ook waarnemend burgemeester Charlie Aptroot liep mee met de tocht en richtte bij het eindpunt nog een woord tot de familie en de aanwezigen. “Ik ben onder de indruk van het vreselijke gebeuren, maar ik ben ook onder de indruk van hoe de gemeenschap zich hier in het dorp Heinenoord om het gezin schaart. Elke dag zijn buren er om de ouders en kinderen op te vangen en er is geld ingezameld zodat er geen financiële zorgen zijn over de begrafenis. Daar wil ik iedereen voor bedanken. Mooi dat er niet alleen het grote verdriet is, maar ook de zorg voor het gezin.”
 
De ballonnen, rozen en lichtjes werden achtergelaten bij een herdenkingplekje naast de kinderopvang – Foto Sanne Waldekker
 

De ballonnen, rozen en lichtjes werden achtergelaten bij een herdenkingplekje naast de kinderopvang© Rijnmond

De plek van het ongeluk, de visvijver, is bij de tocht bewust vermeden. Het zien van de vijver is voor veel mensen te pijnlijk. Al kom je daar in zo’n klein dorp ook niet makkelijk onderuit. “Ik moet er elke dag langs”, vertelt een buurtbewoner. “En dat zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws