Hoe de oorlog in Oekraïne windmolens langs Oude Maas in Heinenoord al maanden stil laat staan

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
3 Min Read
Ze staan er al maanden, maar draaien doen ze niet: de vijf windmolens van windpark Oude Maas bij Heinenoord. Oorzaak blijkt een grote cyberaanval bij de Duitse windmolenexploitant Nordex. Door de hack moest het proefdraaien steeds worden uitgesteld. “Wat draait, kan blijven draaien. Maar nieuwe parken zijn de klos.”

De bouw van de windmolens begon eind vorig jaar. Begin april werden de systemen van Nordex gehackt, ze kregen te maken met gijzelsoftware. Het bedrijf werd onder druk gezet om grote bedragen te betalen om weer toegang tot hun bestanden te krijgen.

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne

De aanval zou te maken hebben met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In de tussentijd was het niet mogelijk om via satelliet contact te maken met de windmolens. “Het gaat die criminelen om instabiliteit veroorzaken in de energievoorziening”, vertelt Ronald Kloet, projectleider van Renewable Factory, de ontwikkelaar van windpark Oude Maas.
Nordex is niet de eerste fabrikant die hiermee te maken krijgt, zegt Kloet. In totaal werden door deze aanval in Nederland vier à vijf nieuwe windmolenprojecten geraakt. “Wat draait, kan blijven draaien. Maar nieuwe parken zijn de klos.”

Hackers krijgen niks

Het Duitse Nordex besloot de gijzelnemers niet te betalen. Het bedrijf koos ervoor om alle computers te vernieuwen en een nieuw netwerk op te zetten. Dat had tijd nodig. “Daardoor kwamen we even in de wacht te staan met ons nieuwe windpark. Net toen we klaar waren om de molens te installeren kwam de hack”, maakt Kloet duidelijk. “Jammer, want dat is toch gemiste groene energieopbrengst. En onzekerheid, want niemand wist wat er ging gebeuren.”
De projectleider kreeg ontzettend veel vragen over het stilstaan van de windturbines. Tegen de komst van de windmolens is veel verzet. Niet alleen in de Hoeksche Waard zijn omwonenden tegen, ook in Barendrecht moeten ze er niks van hebben. “De hack zorgde ook voor valse geruchten over de reden van de stilstand. Terwijl we wel direct gecommuniceerd hebben.”

Geluidsapp voor omwonenden

Vorige week werden omwonenden opnieuw geïnformeerd over het proefdraaien. Vooral vanuit Barendrecht zijn veel zorgen over geluidsoverlast. Speciaal daarvoor is een geluidsapp ontwikkeld. Die is door honderden omwonenden gedownload. Op aandringen van de belangenclubs Hoeksche Waards Behoud en Stichting Wind van Voren wordt er met spoed nog een nulmeting gedaan. “En dat willen we echt goed doen, dus met alle windrichtingen, op alle tijden”, benadrukt Kloet.
Overigens is het de bedoeling dat de eerste testrondes met de windmolens in Heinenoord binnen nu en twee weken gaan plaatsvinden. Binnen zes weken moeten ze het allemaal doen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws