De Hoeksche boerin: “Hebben jullie de weersvoorspellingen al gelezen?”

Trudy Schoenmakers
3 Min Read
Trudy Schoenmakers beter bekend als de Hoeksche Boerin

De zomervakantie is begonnen. Mijn kinderen zitten nog op de lagere school. Afgelopen vrijdag was hun laatste schooldag. Nu genieten ze van 6 weken vakantie. Ze hebben plaatsgenomen achterin de auto die hun richting Spanje bracht. Daar gaan ze aankomende week genieten van zon, zee en strand.

Hebben jullie onze weersvoorspellingen al gelezen? Ook bij ons wordt het aankomende periode warm, als we de weerberichten mogen geloven. We hebben het regenhaspel al weer in het land staan. En met de voorspellingen voor de deur, kan het zo maar eens zijn dat het weer een drukke periode gaat worden met beregenen.

De warme dagen zal ook invloed hebben op onze tarwe percelen. De eerste percelen met gerst zijn ondertussen gedorsen. De eerste berichten van wat ik hoorde, was de opbrengst goed. Ik doe dit jaar voor het eerst mee met een wedstrijd. De boer met de hoogste opbrengst wint een prijs. Dit is een Engelse wedstrijd en daar is het doel om 15ton per hectare te dorsen. Om u even een beeld te geven. Wij dorsen meestal zo rond de 9 a 10 ton per hectare. Ik zal naar verwachting dit jaar niet als winnares uit de bus komen. Het is wel erg leerzaam om zo met meerdere telers bezig te zijn met de tarweteelt. Je moet het een beetje zien als een studieclubje, waarbij mensen hun ervaringen en kennis delen.

Ik verwacht de aankomende week dat de tarwe wel eens hard kan gaan, in zijn afrijping. Ik heb 2 verschillende rassen staan. 1 daarvan is al in een heel ver stadium. Je kunt het goed zien aan de are. De kopjes van de tarwe moet echt gaan hangen. Dan zijn ze vrijwel goed. Ik heb vandaag nog een klein rondje gedaan in het perceel. Door de korrels te proeven kan je voelen of ze al droog genoeg zijn. Dat was nu nog niet het geval.

Onze tarwe teel ik voor CZAV. Een coöperatie die er voor zorgt dat ik een mooie prijs krijg voor mijn tarwe. Waar het uiteindelijk in komt of naar toe gaat, dat weet ik dan weer niet.
Duimen jullie mee voor een goede opbrengst?


Trudy Schoenmakers

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel