Wereld Alzheimerdag op woensdag 21 september in het teken van eten, bewegen en nieuwsgierigheid

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Dat je met een gezonde leefstijl prettiger oud wordt, is geen nieuws. Dat een gezonde leefstijl een enorm effect heeft op of en hoe je eventueel dementie krijgt, is dat voor veel mensen wel. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is gebleken dat in 40% van de gevallen de kans op dementie verkleind kan worden een gezonde leefstijl van mensen tussen de 40 en 70 jaar. Maar wat is dan een gezonde leefstijl? Op Wereld Alzheimerdag besteden we in de Hoeksche Waard aandacht aan de drie pijlers daarvan: eet gezond, beweeg voldoende en blijf nieuwsgierig.

Eet gezond

Gezond  eten betekent niet voor iedereen hetzelfde en voor sommige mensen is het lastig hun eetpatroon te veranderen. Daar besteden we aandacht aan op Wereld Alzheimerdag door in Buurthuis Me Mekaer in Strijen met elkaar te praten over wat gezonder eten inhoudt, hoe je met kleine veranderingen gezondere keuzes kan maken, en welke keuzes dat dan kunnen zijn. Als je meer weet over gezonder eten, wordt het voor veel mensen, ook jongere mensen, gemakkelijker om gezonder te eten. Op woensdag 21 september zullen beroepskrachten van de GGD-zhz aanwezig zijn om informatie te geven en in gesprek te gaan. Leerlingen van de Focus Beroepsacademie bakken speciaal voor deze dag gezonde muffins voor de bezoekers aan Me Mekaer.

Beweeg voldoende

Een half uur flink bewegen per dag is voldoende om je hersenen fit te houden. De Hoeksche Waard heeft een prachtig landschap met veel fiets- en wandelroutes die dat gemakkelijk maken. Er zijn dan ook veel wandel- en fietsgroepen waar mensen zich bij aan kunnen sluiten. Welzijn Hoeksche Waard geeft je daar graag meer informatie over. Speciaal voor Wereld Alzheimerdag hebben Huiskamers van de Wijk en Hoeksche Huiskamers in verschillende kernen wandelroutes uitgezet die mensen op een laagdrempelige manier in beweging brengen, met een kopje koffie na afloop. Omdat het samen vaak net even gemakkelijker is dan alleen.

Blijf nieuwsgierig

Hersenen blijven fit als ze regelmatig uitgedaagd worden. Puzzelen, een instrument bespelen, de krant lezen, het zijn allemaal manieren om hersenen in beweging te houden. Ook het bijwonen van een theaterstuk en het bezoeken van een museum of concert helpen daarbij. Op Wereld Alzheimerdag stellen Monika VvariazZ,  Houman en Connie Toet, kunstenaars in het voormalige Actief College, hun atelier open. Daarnaast bieden Welzijn Hoeksche Waard, Bibliotheek HW en het Odensehuis HW digitaal aanbod om je nieuwsgierig en in beweging te houden en daarmee je hersenen actief.

Wil je meer weten of aansluiten bij het programma, kijk dan op www.welzijnhoekschewaard.nl/activiteiten, of bel met een van de deelnemende partijen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren