Fly-By tijdens herdenking ‘de 5 van Greup’ 

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Dit jaar zal op maandag 19 september 2022 de herdenkingsceremonie plaatsvinden van de fusillade van ‘de 5 van Greup’. Het uitgebreide programma bij het monument (aan de Stougjesdijk, ter hoogte van de 1e Kruisweg) is samengesmolten met de 80-jarige herdenking van vorig jaar, vanwege de beperkingen rondom covid kon deze toen geen doorgang vinden. De ceremonie begint om 14.15 uur, burgemeester Aptroot houdt een toespraak. Naast o.a. zang, voordrachten en de bloemlegging is er rond 14.50 uur ook een Fly-By door 2 historische HARVARD-lesvliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht uit Gilze-Rijen. De herdenking wordt opgeluisterd door militaire voertuigen van Keep them Rolling.      

Het verhaal van de 5 van Greup
 
In de vroege morgen van 7 augustus 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakt een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding aan de 1e Kruisweg nabij Greup. Het vliegtuig behoort tot de No. 11 Operational Training Unit van de Royal Air Force en heeft zes bemanningsleden aan boord. Het toestel was uit koers geraakt en boven Frankrijk aangeschoten, waarna het zonder brandstof kwam. Na de noodlanding steekt de bemanning de bommenwerper in brand. Burgers uit de directe omgeving stromen snel toe. Enkelen van hen helpen de bemanning weg te komen, anderen geven kleding, levensmiddelen en geld. De Duitse bezetter moet een voorbeeld stellen en reageert met een harde represaille. Soldaten drijven met geweld de mannelijke bevolking van Westmaas en Greup bijeen op het schoolplein van Westmaas en verrichten huiszoekingen in de omgeving. Diezelfde avond en de daarop volgende dagen worden in totaal veertien mannen opgepakt en afgevoerd naar Rotterdam om aldaar berecht te worden. Hun families blijven in verwarring achter. De zes bemanningsleden worden binnen 36 uur achterhaald en krijgsgevangen gemaakt. Na de rechtszaak op 14 augustus 1941 worden zes van de veertien mannen vrijgelaten. De andere acht mannen worden veroordeeld: drie van hen krijgen lange gevangenisstraffen en vijf mannen van Greup betalen de hulp aan de geallieerde bemanningsleden met hun leven.
Op 19 september 1941 worden zij gefusilleerd. Tot op de dag van vandaag is de laatste rustplaats van deze vijf mannen onbekend.
 

PROGRAMMA  HERDENKINGSCEREMONIE

81 JAAR GELEDEN : DE FUSILLADE VAN “DE 5 VAN GREUP”

Maandag 19 SEPTEMBER 2022

 

14.10 uur

Nabestaanden , genodigden en belangstellenden aangekomen bij het monument aan de Stougjesdijk nabij de kruising met de 1e Kruisweg, Greup.

Welkomstwoord door Dhr. Bas Verbaas , stichtingsvoorzitter “De Vijf van Greup”.

 

14.15 uur

Toespraak door Mevr. Mariël van Steensel , stichtingsbestuurslid “De Vijf van Greup” en nabestaande tweede generatie.

 

14.20 uur

Toespraak door de Burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard , Dhr. Ch. B. Aptroot.

 

14.25 uur

Voordracht door Mevr. Ina Middelkoop – van Steensel, stichtingsbestuurslid “De Vijf van Greup” en nabestaande.

 

14.30 uur

Zangeres Mevr. Hanny Majoor brengt “We’ll meet again” ten gehore.

 

14.35 uur

Voordrachten van gedichten door twee leerlingen van de adoptieschool CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland.

 

14.37 uur

Trompetblazer signaal “Tap Toe” gevolgd door 1 minuut stilte en afsluiting met signaal “Voorwaarts”.

 

14.40 uur

Bloemlegging door nabestaanden , stichtingsbestuursleden , burgemeester Ch. B. Aptroot namens het gemeentebestuur Hoeksche Waard en het Veteranen Comité Hoeksche Waard.

 

14.50 uur

Fly-By door 2 historische HARVARD-lesvliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht uit Gilze-Rijen.

 

15.00 uur

Allen zingen – ondersteund door de trompetblazer – het eerste en het zesde couplet van ons volkslied “Het Wilhelmus”.

 

Afscheids- en dankwoord voor de belangstellenden door de Voorzitter van de Stichting “De Vijf van Greup” , Dhr. Bas Verbaas.

 

Défile langs het gedenkteken, hierbij wordt een individuele bloemgroet gebracht. De volgorde wordt hierbij door de ceremoniemeester aangegeven. Einde plechtigheid.

 

15.10 uur

Nabestaanden en genodigden keren terug naar de ontvangstlocatie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren